Livsmedel
Krisberedskap för vattenrening uppmärksammas genom nytt uppdrag
Publicerad: 10 december 2021, 10:23
Vattenverket i Mörbylånga. Nu ska vattenverkens leveranskedjor säkras. Foto: Mikael Fritzon/TT
Regeringen ger Kemikalieinspektionen ett nytt uppdrag för att minska risken för att vattenreningen fallerar om leveranskedjorna för reningskemikalier hakar upp sig. Ännu en konsekvens av problemen med leveranskedjor under pandemin.
Kemikalieinspektionen får ett nytt uppdrag att kartlägga och analysera tillgången till vattenreningskemikalier samt hur det ser ut inom leveranskedjor och lager för dessa. Det beslutade regeringen vid gårdagens regeringssammanträde.
Med uppdraget vill regeringen göra det möjligt att vidta åtgärder för att minska sårbarheter vid en eventuell bristsituation. Enligt Livsmedelsverket skulle brist på reningskemikalier för dricksvatten och avloppsvatten kunna få besvärliga konsekvenser eftersom Sverige i dag saknar ett lager av reningskemikalier.
”Det finns ingen brist just nu. Det skulle dock kunna ändras snabbt eftersom vi lever i en instabil omvärld och ser exempel på störningar i leveranskedjor”, sade Mats Johansson, chef på Livsmedelsverkets avdelning för krisberedskap och civilt försvar, i går i en kommentar.
Det är problemen med leveranskedjor under pandemin som gjort att regeringen fått upp ögonen för den här sårbarheten. Enligt en vägledning som tagits fram av Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt branschorganisationen Svenskt Vatten är behovet av kemikalier störst inom avloppsvattenrening, samtidigt skulle dricksvattnet behöva prioriteras vid en eventuell bristsituation.
I det nya uppdraget ska Kemikalieinspektionen få hjälp av Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Kommerskollegium. Uppdraget ska delredovisas den 31 mars och slutredovisas den 31 maj nästa år.