lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Lantbrukare säljer produktionsdata för ökad hållbarhet

Publicerad: 1 februari 2022, 10:41

Detaljerad information om havreproduktion ska öka spårbarheten.

Foto: Getty Images

Ett 30-tal lantbrukare delar med sig av produktionsdata mot betalning för att öka transparensen i råvarukedjan.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsindustrin

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


I ett nytt projekt för att skapa en spårbar och transparent råvarukedja inom livsmedelssektorn ska 30 svenska lantbrukare dela detaljerad data från havreproduktionen mot betalning. Syftet med projektet är bland annat att öka förståelsen för vilka faktorer som har potential att bidra till hållbar produktion från fält till fabrik. Bakom satsningen står teknikbolaget Skira som driver projektet tillsammans med Oatly och Berte Quarn.

Den tekniska plattformen som utvecklats av Skira gör det möjligt för havreproducenterna att samla ihop data om hur spannmål producerats, ner på fält- och transportnivå, och dela detta vidare vid affärer med kvarnar.

”Vi på Heagård utforskar ständigt nya möjligheter att få mer betalt för de initiativ och det arbete vi utför kopplat till vår produktion. Det är därför intressant att vara med när Skira och Oatly ger mer betalt till lantbrukare som delar med sig av sin data om produktionen. Om projektet på sikt leder till en ökad hållbarhet, både ekonomiskt och miljömässigt, känns det mycket intressant att vara en del av detta”, säger Philip Hedeng, deltagande lantbrukare, Heagård i Halland, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev