Livsmedel
Livsmedelsbranschen ställer om – här är fem smarta innovationer
Publicerad: 11 januari 2023, 12:05
Foto: Faksimil/Press/Getty Images
En tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från det vi äter och dricker. Livsmedelsindustrin behöver förändras. Här är några av de spännande klimatkliv som pågår inom livsmedelsindustrin.
Foto: Milan Krasula
Riktig ost från cashewnötter
För att tillverka 1 kg ost krävs 10 liter mjölk och varje liter mjölk kräver 630 liter vatten att producera. Det innebär att det behövs 6 300 liter vatten för att tillverka 1 kg ost. Nu har det skånska företaget Casheury tagit fram en vegansk ost som tillverkas av cashewnötter. Cashewnötterna produceras med regnvatten. Att hitta veganska ostar med riktig ostsmak har varit svårt. Casheury producerar smaksatt ost genom att kombinera ekologiska cashewnötter med traditionella tekniker och växtbaserade kulturer, vilket ger den traditionella ostsmaken. Företaget menar att de strävar efter att hitta hälsosamma och mer hållbara proteinkällor med ett lågt koldioxidavtryck, vilket de har lyckats med cashewnötter.
Foto: Nothing Fishy
Fiskrätter – utan fisk
Köttfria rätter som smakar som kött har blivit allt vanligare. Nu satsar det svenska företaget Nothing Fishy på att och sälja känslan och smaken av fisk men utan negativ påverkan på olika havsarter, deras livsmiljö och vår miljö. Nothing Fishy menar att konsistensen, smaken, utseendet och doften på deras produkter är identiska med riktig fisk. Näringsvärdena är också det samma då de berikar produkterna med vitaminer, mineraler, proteiner och Omega-3 olja. Företaget menar att det är mycket svårt att upptäcka skillnaden. Företaget har startats och produkterna har tagits fram av två etablerade kockar.
Foto: Pressbild
Fiskodling och skogsindustrin samarbetar
Härnösand-företaget Big Akwa samlokaliserar fiskodlingssystem och skogsindustrin. Massaindustrin genererar lågtemperaturvärme som vanligtvis försvinner i produktionen. Värmen användas nu i stället för att värma upp fiskodlingsvatten till optimala temperaturer som säkerställer snabbare fisktillväxt och lägre energiförbrukning. Fiskodlingar producerar ”smutsigt vatten” som tenderar att släppas ut i omgivande vatten och orsaka allvarliga miljöproblem. Det smutsiga vattnet är dock en matkälla till de bakteriemassaproducenter som används i vattenreningsstegen. Genom att återvinna smutsigt fiskvatten och mata tillbaka det i massaproduktionen kan betydande energibesparingar uppnås samtidigt som miljöavtrycket för både fisk- och massaproduktion blir mindre.
AI-kocken har tagits fram av Cambridge University. Foto: Faksimil/Youtube/Cambridge University
Al-robotkock som lär sig laga mat
En Al-robotkock kan avgöra när ingredienser behöver bytas ut, föreslå rätter, kontrollera kalorier och anpassa menyn till olika dieter och livsstilar. Är det här kocken som kommer att arbeta i framtidens kök och restauranger eller kanske i ditt hem? 2025 menar experter att det kommer att finnas 482.8 miljoner smarta hem som då har möjlighet att använda sig av den här tekniken. Roboten kan laga hållbara måltider och minska matsvinn. Al-robotkocken är en takmonterad enhet. Med sina två armar glider den längs ett spår monterat i taket och arbeta i köket. De kan också röra, lukta, se och höra. Dessa känslor skickar feedback till sina operativsystem, vilket skapar en inlärningsslinga som liknar en människas. Forskare vid Cambridge University har skapat en AI-robotkock som kan smaka på mat i olika stadier av tuggprocessen.
Foto: Ringo
Take away-förpackningar med pant
I Tallinn kan du köpa takeaway-matlådor och kaffemuggar med pant, genom företaget Ringo. Du betalar en pant för förpackningen i samband med att du köper din mat. Efter att du har ätit upp innehållet skannar du QR-koden på paketet och lämnar in den på närmaste Ringo-returlåda. Du kan också samla in en större mängd förpackningar hemma och ta allt på en gång. Efter att du skannar QR-koden måste paketet lämnas till Ringo-returlådan inom 30 dagar. Din pant betalas då tillbaka. När matlådan eller drickskoppen har returnerats i returlådan går paketet vidare till en tvättcentral. Bakteriefria och kvalitetskontrollerade förpackningar skickas därefter ut till caféer, restauranger och livsmedelsproducenter och tillbaka i konsumentens händer.
Läs mer
Fem kliv för en mer hållbar värld
Skruvar, chili och gamla fönster
Fem smarta innovationer för dig att ha koll på
Jeansgitarrer och smartare äggproduktion