lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Livsmedelstoppmötet: FN-team ska öka hållbarheten

Publicerad: 24 september 2021, 10:04

Förtorkat risfält. Pandemin ökade hungern med tjugo procent, nu ska särskilda FN-team hjälpa länder att ta fram och implementera färdplaner för hållbara livsmedelssystem. Foto: georgeclerk

Under toppmötet och det förberedande arbetet har flera olika åtgärdsområden identifierats. För att följa upp toppmötet ska FN avsätta resurser i form av speciella FN-team samt upprätta ett centrum för att stötta och hjälpa till i arbetet för ett hållbart livsmedelssystem.

Ämnen i artikeln:

MatavfallAgenda 2030SverigeFn

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I går gick FN:s toppmöte om hållbara livsmedelssystem av stapeln. Målet är att förändra livsmedelssystemet till att bli mer ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart och öka möjligheterna att nå de de globala målen enligt Agenda 2030. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tvingades tyvärr konstatera att covidpandemin ökat hungern i världen med tjugo procent under 2020, till siffran 811 miljoner människor. Över 41 miljoner människor lever på gränsen till svält.

Fördjupning

Experten: Vi har mindre än tio skördar på oss 

Enligt generalsekreterarens sammanfattning måste åtgärder vidtas på nationell nivå utifrån de lokala förutsättningarna. Under den ett och ett halvt år långa processen fram till toppmötet har flera olika slutsatser mejslats fram. De fem åtgärdsområden som identifierats är: föda alla människor, stärka naturbaserade lösningar, förbättra jämställdhet och arbetsvillkor, stärk motståndskraften och minska sårbarheten samt öka farten på åtgärdsarbetet.

För att följa upp arbetet efter toppmötet kommer länderna att få hjälp av särskilda FN-team för att ta fram och implementera nationella färdplaner. På global nivå kommer FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation, Internationella fonden för jordbruksutveckling och Världslivsmedelsprogrammet att tillsammans koordinera ett centrum för att följa upp och stötta resultatet från toppmötet. 

Sverige deltog i toppmötet på lite olika sätt, bland annat genom att sprida information om arbetet för att minska matsvinn där vi skiljer ut oss genom att mäta svinn redan på gårdsnivå.

Läs intervjun med Line Gordon ”Vi har mindre än tio skördar på oss” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev