Livsmedel
LRF: Kommunernas byggplaner största hotet mot jordarna
Publicerad: 19 november 2021, 10:04
Byggen hotar matproduktionen enligt LRF. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kommunala byggprojekt är det största hotet mot svenska jordar. Det menar LRF i en kommentar till EU-kommissionens nya markstrategi.
LRF kommenterar nu den markstrategi som EU-kommissionen lade fram på onsdagen som en del av sitt naturpaket. Strategin syftar till att på ett mer systematiskt sätt skydda Europas jordar och värna ekosystemtjänster.
”Det är bra att kommissionen ser möjligheten att motverka klimatförändringen genom att lagra in mera kol i Europas jordbruksmark. Det är ett av flera viktiga steg för att nå målet om ett klimatneutralt EU till 2050. Det är viktigt att inte strategin leder till mer regelkrångel och administrativ börda”, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i en kommentar till markstrategin.
Bebyggelse, försaltning, förorening, packning och erosion är enligt LRF förklaringar till att det i dag förstörs 24 kvadratmeter åkermark varje sekund i Europa. Men i Sverige ökar såväl kolinlagringen som mullhalten. Det finns dock problem med markpackning på grund av tunga maskiner. Men det största problemet är enligt LRF kommunernas byggplaner gör att 600 hektar jordbruksmark byggs bort varje år i Sverige.
”I takt med att jordarna i södra Europa blir torrare så är blir marken hos oss på de nordliga breddgraderna allt viktigare. Då bör inte kommunerna bygga bort den jordbruksmark som finns. Det handlar om matsäkerhet”, säger Palle Borgström.
LRF är kritiskt till markstrategins mål om en generell minskning av kväve- och fosforläckaget med 50 procent.
”Näringsläckage är inget generellt problem utan ett lokalt eller regionalt. Där har vi redan EU:s vattendirektiv att förhålla oss till”, säger Palle Borgström.