måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

”Måste ekolantbrukare gå tillbaka till fossilt drivmedel? Slopa återbäringen på diesel nu!”

Ekolantbrukare som i dag kör på HVO och andra biodrivmedel får inte ta del av stödpaketet för lantbruket. För oss vore det mer lönsamt att helt och hållet gå tillbaka och köra på diesel. Det är fullständigt orimligt. Det är dags för miljöministern att agera, skriver Erika Olsson, ordförande i Ekologiska Lantbrukarna och Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på organisationen.

Publicerad: 5 april 2023, 09:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Erika Olsson, ordförande, och Ida Lind, expert marknad och hållbarhet, på Ekologiska Lantbrukarna.


Ämnen i artikeln:

JordbrukPolitik

Klimatpolitiska rådet är mycket tydliga i sin rapport: Sveriges regering gör inte tillräckligt för att minska utsläppen. Vi lantbrukare känner redan av klimatförändringarna och det kommer bli värre. Därför vill vi se en politik som faktiskt inför reformer för klimatet, det är dags för miljöministern att agera.

Fossila bränslen står för bara några procent av lantbrukets utsläpp. Majoriteten av utsläppen kommer i stället från biologiska processer. Lustgas bildas när det gödslas med kväverik konstgödsel, idisslare släpper ut metan och koldioxid avgår när man odlar på mulljordar. Men, trots det så är det oundvikligt att lantbruket måste ställa om till fossilfria drivmedel inom en mycket snar framtid.

I dag finns det biodrivmedel som blir ett viktigt steg i den omställningen. I framtiden kommer kanske ny teknik att göra energiförbrukningen hållbar på riktigt, men där är vi inte i dag och vi har inte tid att vänta på ny teknik. Vi är många ekolantbrukare som idag kör på biodrivmedel såsom HVO. På grund av att vi redan ställt om mot en mer hållbar produktion, får vi inte ta del av det stödpaket för lantbruket som den förra regeringen infört och den nuvarande nu vill förlänga – slopad skatt på diesel i miljöklass 1. För oss vore det alltså mer lönsamt att gå tillbaka och köra på diesel, helt och hållet, på grund av den politik som förs. Det är fullständigt orimligt.

För oss vore det alltså mer lönsamt att gå tillbaka och köra på diesel, helt och hållet, på grund av den politik som förs. Det är fullständigt orimligt.

Vi når inga miljömål kopplade till jordbruket och vi måste agera nu med alla verktyg vi har. Vi känner redan av klimatförändringarna på våra gårdar. Våra brunnar har börjat torka ut samtidigt som skyfallen sköljer bort grödor. Extremvädret är alltså redan här, och det kommer bli värre. Vi vill agera för klimatet och det kräver radikala förändringar. Därför behöver vi att skattepengarna investeras i framtiden, snarare än i en politik som backar bandet och fortsätter att måla in oss i det fossila hörnet. En början är att slopa återbäringen på dieseln och hitta andra sätt att investera i en matproduktion som kan bidra till att nå klimatmålen.

Erika Olsson
Ordförande, Ekologiska Lantbrukarna

Ida Lind
Expert marknad och hållbarhet, Ekologiska Lantbrukarna

Fotnot: Läs mer om nollningen av dieselskatten på jordbruksdiesel hos Skatteverket och regeringen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JordbrukPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev