fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Minskat matsvinn genom donationer

Publicerad: 23 juni 2022, 07:06

Matsvinnet ska halveras genom donation Foto: Paul Wennerholm/TT


Matsvinnet ska halveras genom donation samtidigt som matfattigdomen ska minska.

Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska MiljöinstitutetLivsmedelsindustrinMatsvinnÅteranvändningCirkulär Ekonomi

TQ


Årligen slängs ungefär 100 000 ton ätbar mat i Sverige. Till 2030 ska matsvinnet ha halverats, jämfört med 2015 års nivå. Detta ska ske genom donationer och Sveriges Stadsmissioner och livsmedelsbranschen ska samarbeta för att möjliggöra målet. Projektet ska bidra till lösningar inom skilda områden som att minska matsvinnet och matfattigdomen och samtidigt öka resurseffektivitet i livsmedelskedjan. 

”Tvärsektoriellt samarbete är nödvändigt för att lösa dagens klimat- och samhällsfrågor”, säger Elvira Molin vid IVL Svenska Miljöinstitutet och kansliet för Samarbetet för Minskat Matsvinn (SAMS), i en kommentar.

Matfattigdomen har ökat sedan livsmedelspriserna ökat i och med Ukrainakriget. Projektet handlar om att hitta lösningar till kostnadseffektiv och miljövänlig logistik, butiksdonationer och undanröja juridiska hinder. Ett exempel som ska testas är den digitala plattformen ”Saving Food” som är en plats där producenter kan donera mat som inte går att sälja till ideella aktörer.

Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Stadsmissioner, IVL Svenska Miljöinstitutet, Willys, Frigoscandia, Stockfiller och tio livsmedelsaktörer från alla delar av kedjan och relevanta myndigheter. Projektet ska resultera i en ”Handbok för donation” och genomförs med stöd av Vinnova.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev