tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Nespresso ökar transparensen med blockkedjeteknik

Publicerad: 24 januari 2022, 10:45

Kaffebönor på kaffebuske - nu ökar transparensen med blockkedjeteknik. Foto: af_istocker/ Getty

Med hjälp av blockkedjeteknik erbjuder Nespresso nu djupgående information om leverantörsförhållanden till konsumenterna.

Ämnen i artikeln:

LeverantörskedjaHållbart varumärke

JR


Nespresso ökar nu spårbarheten för det ekologiska kaffet Reviving Origins Kahawa ya Congo på företagets hemsida och app. Informationen samlas in med hjälp av blockkedjeteknik och ger konsumenterna detaljerad insikt i saker som vilka områden som böndorna är producerade i, vilka bönder som odlat kaffebönorna och vilken ersättning de har fått. 

Enligt Nespresso kommer blockkedjetekniken framöver att användas på fler kaffesorter för att slutligen täcka hela sortimentet. Förhoppningen är att tekniken ska säkerställa att inget ”etiskt tvivelaktigt kaffe” kommer att distribueras av Nespresso. 

”Vi vill bidra till att konsumenter får en tydligare bild av hur Nespresso arbetar med hållbarhet och kaffekvalité. Därför ser vi fram emot att konsumenter runt om i världen nu ska kunna bli medvetna om hur och vem som producerar det kaffe de dricker dagligen”, säger Sofia Strandberg, nordisk hållbarhetschef på Nespresso, i en kommentar.

Nespresso och andra tillverkare av kaffekapslar för engångsbruk har under många år kritiserats som miljöskadliga. Till exempel har den tyska staden Hamburg sedan 2016 ett förbud mot kommunala inköp av kaffekapslar då dessa anses vara miljöskadliga. 

En svensk livscykelanalys från år 2017, som Aktuell Hållbarhet uppmärksammat, visar dock att kaffekapslar av aluminium kan ha en lägre miljöpåverkan än vanligt bryggkaffe. Orsaken till det uppges vara att kaffeproduktionen i sig har en kraftigt negativ miljöpåverkan och att kapslar behåller aromen så bra att mängden kaffe som behövs för en kopp kaffe mer än halveras.

Läs artikeln: ”Aluminumkapslar är mer miljövänligt än vanligt bryggkaffe” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev