onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Överenskommelse om EU:s jordbruksstöd möter skarp kritik

Publicerad: 21 oktober 2020, 09:39

Protester utanför EU-parlamentet. Foto: Dieter Telemans/ EEB

Kraftig kritik väcks nu mot överenskommelsen kring det framtida jordbruksstödet som slutits mellan EU-parlamentets största partigrupper och mellan EU:s jordbruksministrar.


JR


På torsdag eller fredag kommer EU-parlamentet att rösta om den historiska reformen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter 2020, det så kallade CAP-stödet. I veckan har EU-parlamentets tre största partigrupper, EPP, S&D och Renew, slutit en överenskommelse som nu möter hård kritik. 

CAP-stödet utgör mer än en tredjedel av EU:s totala budget och kritikerna menar att den överenskommelse som nu slutits i parlamentet riskerar att ge katastrofala följder för arbetet mot en mer hållbar livsmedelssektor i Europa. Kritikerna menar bland annat att överenskommelsen, om den går igenom, helt urholkar EU:s så kallade Från jord till bord-strategi som syftar till att skapa ett hållbart livsmedelssystem för EU. Samma kritiker menar att överenskommelsen går tvärtemot EU:s strategi för biologisk mångfald som ingår i EU:s nya gröna giv. 

Enligt organisationen Corporate Europe Observatory är den nya överenskommelsen mellan EPP, S&D och Renew ett resultat av ett kraftigt lobbyarbete från storskaliga jordbruksintressen genom lobbygruppen Copa-Cogca, från bekämpningsmedelsbranschen och från ett antal livsmedelsjättar. 

Också den europiska miljörörelsens paraplyorganisation EEB riktar hård kritik mot överenskommelsen. 

”EU har pratat vitt och brett om sitt klimatmål och gjort en stor sak av sin gröna giv. Dessa två mål kommer inte att nås utan en transformativ EU-jordbrukspolitik. Vi uppmanar nu EU-kommissionen att dra tillbaka detta katastrofala CAP-förslag och komma med något betydligt bättre”, säger EEB:s jordburkspolitiska talesperson Célia Nyssens i en kommentar.

Läs rapporten från Corporate Europe Observatory 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev