lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Preliminär uppgörelse om EU:s jordbrukspolitik

Publicerad: 29 juni 2021, 09:44

Reformeringen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik har fördröjts men nu har en preliminär överenskommelse nåtts.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bättre för klimatet enligt jordbrukskommissionären men inte tillräckligt bra för klimatet enligt den gröna gruppen i EU-parlamentet. Nu finns en preliminär överenskommelse om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, men ännu är det inte klart.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsindustrin

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Förhandlare i EU-parlamentet och ministerrådet har nått en överenskommelse om EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Men innan det är klart måste överenskommelsen godkännas av medlemsländerna i ministerrådet och hela EU-parlamentet.

Jordbrukspolitiken, som en tredjedel av EU:s budget går till, skulle från början reformeras från i år, men tidplanen har spruckit och nu väntas den nya jordbrukspolitiken börja gälla år 2023, med samma slutår 2027.

EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski sa i ett uttalande efter att den preliminära överenskommelsen träffats att den nya jordbrukspolitiken innebär högre ambitioner för miljö, klimat och djurskydd. Dessutom innebär den enligt honom en rättvisare fördelning av stödet när det till högre grad ska gå till små och medelstora familjejordbruk och unga jordbrukare. 

Enligt Europaportalen välkomnas uppgörelsen av högergruppen EPP, socialdemokratiska S&D-gruppen, liberala RE-gruppen och nationalkonservativa ECR i EU-parlamentet, medan Den Gröna gruppen är kritisk och menar att uppgörelsen inte lever upp till unionens klimatmål.

”Denna uppgörelse är inte tillräckligt ambitiös för att uppfylla ambitionerna i Gröna given och för att genomföra den omvandling och omorientering av EU:s jordbrukspolitik som lantbrukarna, den biologiska mångfalden och klimatet i så hög grad behöver”, säger Bas Eickhout, EU-parlamentariker för Nederländernas miljöparti, i en kommentar.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev