tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Ragn-Sells: Kretslopp för fosfor brådskar

Publicerad: 1 juli 2021, 09:07

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Ragn-Sells, som utvecklat metoder för att rena återvunnen fosfor, har tagit fram siffror som visar hur många ton bruten fosfatmalm svenskt jordbruk skulle kunna spara.

Ämnen i artikeln:

FosforJordbrukÅteranvändningCirkulär Ekonomi

JR


Om hela Sveriges användning av fosfor i mineralgödsel hade varit återvunnen hade 762 000 ton fosfatmalm inte behövt brytas. Det hävdas i en undersökningsom Ragn-Sells gjort. Ragn-Sells har själva genom innovationsbolaget Easy Mining utvecklat metoder för att återvinna fosfor men utvecklingen bromsas av att EU:s regler fortsatt hindrar användning av återvunnen fosfor från avfall i foder och gödningsmedel, oberoende fosforns kvalitet. 

Ragn-Sells och företagets hållbarhetschef Pär Larshans har arbetat länge för att ändra EU:s regler, bland annat genom ett stort antal lobbyister i Bryssel och ett kraftigt påverkansarbete mot den svenska regeringen. 

Ragn-Sells menar att EU:s regler borde ändras då EU pekat ut fosfor som en råvara vi inte klarar oss utan och riskerar att få brist på. Återvunnen fosfor skulle också enligt Ragn-Sells underlätta målen i EU-kommissionens jord till bord-strategi som siktar på att 25 procent av EU:s jordbruk ska vara ekologiskt år 2030. 

”Vi kan inte fortsätta att ställa andra krav på återvunnen fosfor än vi gör på den som kommer från gruvor, utan kvaliteten på varan ska alltid vara avgörande. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med regeringen för att förändra EU:s regelverk och skapa riktiga kretslopp”, säger Pär Larshans i en kommentar. 

Enligt uppgifter som Ragn-Sells tagit från Jordbruksverket importerades under 2019 totalt 13 720 ton fosfor i form av mineralgödsel till Sverige. För att producera den volymen fosfor krävs brytning av drygt 750 000 ton fosfatmalm. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev