söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Regeringen: Mer öronmärkt klimatstöd till EU:s bönder

Publicerad: 19 oktober 2020, 09:56

Foto: Pikist

Under dagens rådsmöte diskuterar EU:s jordbruks- och fiskeministrar Östersjöfisket 2021 och den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020.


JR


Under måndagen och tisdagen samlas EU:s jordbruks- och fiskeministrar för att bland annat diskutera fisket i Östersjön under kommande år samt EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter 2020. 

Vad gäller fisket i Östersjön under 2021 stöder regeringen ”preliminärt” den övergripande linje som EU-kommissionen föreslagit. Regeringen anser dock att lekstängningen för torsk bör justeras så att det inte påverkar annat kustnära fiske av andra fiskarter negativt. Vidare anser regeringen att fiskemöjligheterna för lax bär fastställas på en lägre nivå än den kommissionen föreslagit med syfte att skydda Östersjöns svaga laxbestånd.  

Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kommer under mötet också att driva på för att medlemsstaterna ska komma till rätta med den bristfälliga efterlevnad som enligt regeringen påträffats i Östersjöområdet.

I diskussionen om EU:s reformpaket för den gemensamma jordbrukspolitiken kommer Jennie Nilsson bland annat att driva på för det så kallade indikatorsystemet bidrar till att ”EU som helhet kan uppnå de gemensamma målen inom miljö, klimat, djurvälfärd och antibiotikaanvändning.” Jennie Nilsson kommer också att kräva förenklingar av uppföljning av indikatorer där flera olika jordbruksstöd kan knytas till samma areal. 

Vad gäller miljö- och klimatåtgärder i den gemensamma jordbrukspolitiken och grundvillkor för stöd skriver regeringen i den kommenterade dagordningen att ”regeringen är en stark förespråkare av ökade miljö- och klimatambitioner inom CAP och skulle vilja se en större öronmärkning av medel för miljö och klimatåtgärder på EU-nivå.”

Läs den kommenterade dagordningen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev