måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Så ska Nestlé tackla barnarbete i kakaoodlingen

Publicerad: 28 januari 2022, 10:15

Mer skolgång och mer trädjordbruk. Det kommer Nestlé betala för i ett nytt incitamentsprogram för kakaoodlare.

Foto: Nestlé

Nestlé lanserar ett nytt initiativ för att möta utmaningarna som kakao-odlare i Elfenbenskusten och Ghana står inför. Enligt bolaget tacklar programmet de grundläggande orsakerna till barnarbete, såsom utbredd fattigdom, ökande klimatrisker, brist på tillgång till finansiella tjänster och brist på grundläggande infrastruktur som vatten, hälsovård och utbildning. (Uppdaterad.)

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsindustrinJordbrukSocial hållbarhet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Nestlé lanserar en ny plan för att tackla barnarbete, öka jordbrukares inkomster och åstadkomma full spårbarhet i leveranskedjan för kakao. Det meddelade den schweiziska livsmedelsjätten under gårdagen. I vad som kallas ett innovativt inkomst-acceleratorprogram riktas uppmärksamheten mot att öka jordbrukarfamiljernas inkomster i kombination med insatser för ökad jämställdhet och regenerativt jordbruk. 

I programmet ska familjerna få betalt för exempelvis att sätta barnen i skolan, utföra beskärning, övergå till trädjordbruk och att skaffa sig varaktiga extrainkomster genom till exempel kycklinguppfödning, biodling eller bearbetning av andra produkter som rotfrukten kassava. För att säkra spårbarheten ska pengarna skickas med mobilöverföring och för ökad jämställdhet ska kvinnan i familjen få betalt separat.

”De här incitamenten är ovanpå den premie som introducerats av regeringarna i Elfenbenskusten och Ghana som Nestlé betalar och de premier som Nestlé erbjuder för certifierad kakao. Den här kakaon är oberoende certifierad mot Rainforest Alliance standard för hållbart jordbruk, som främjar social, ekonomisk och miljömässig välfärd för jordbrukare och lokalsamhällen”, säger Nestlé i en kommentar.

Genom programmet uppges en familj kunna öka sin inkomst med drygt 5000 kronor om året. Investeringarna i programmet kommer enligt bolaget öka upp till en årlig nivå på cirka 13 miljarder kronor 2030, att jämföra med vinsten under 2020 på cirka 124 miljarder kronor för vad som är världens största livsmedelsföretag.

Fotnot: I en tidigare version stod det att en familj uppges kunna öka sin inkomst med 500 kronor om året, vilket var en nolla för lite. Vi beklagar felskrivningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev