Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Så slår klimatförändringarna mot livsmedelsbranschen

Publicerad: 16 november 2021, 10:25

Klimatförändringarna kan försämra den mikrobiologiska livsmedelssäkerheten, menar Livsmedelsverket.

Foto: Getty Images

Livsmedelsverket beskriver livsmedelsbranschen som en av de mest utsatta för klimatförändringar.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsverket

Ett förändrat klimat ser ut att slå hårdast mot sektorer som växtodling, djuruppfödning och dricksvattenproduktion. Något som kan påverka hela systemet för livsmedelsproduktionen och gör frågan om klimatanpassning högst angelägen för branschen, enligt Livsmedelsverket som i en ny rapport ger förslag på åtgärder för att möta de nya utmaningar som klimatförändringarna för med sig.

”Livsmedelsverkets rapport visar vad vetenskapen säger i dag om hur klimatförändringarna bedöms kunna påverka livsmedelsproduktionen i Sverige och den mat vi importerar. Det vi har kommit fram till ger även en grund för fortsatt arbete med hur vi kan tackla dom nya utmaningarna”, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Bland annat pekar rapporten på att klimatförändringarna kan försämra den mikrobiologiska livsmedelssäkerheten på olika sätt. Ett ändrat normalläge med högre medeltemperatur, ökad nederbörd eller torka, samt mildare vintrar kan öka förekomsten av vissa bakterier, virus, parasiter och mögelgifter som kan orsaka sjukdom via mat och dricksvatten. Rapporten visar att förekomsten av de flesta av de mikrobiologiska farorna troligen skulle öka och inte minska till följd av en klimatförändring.

Läs rapporten ”Mikrobiologiska faror i livsmedel vid ett förändrat klimat” 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.