Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Trädplanteringsapp minskar kaffets klimatpåverkan

Publicerad: 6 maj 2021, 09:19

Sådd av trädfrön. Träden ska binda koldioxid men också öka motståndskraften mot klimatförändringar.

Foto: Taking Root

Med en mobiltelefon ska kaffeodlare få hjälp att plantera träd och öka sina inkomstmöjligheter. Klimateffekten beräknas med hjälp av satellitdata och en robot.


Ämnen i artikeln:

KoldioxidutsläppLeverantörskedja

Med hjälp av en robot som utvärderar satellit- och mobildata ska enskilda kaffeodlare få vägledning om olika åtgärder för att minska koldioxidutsläppen vid odlingen. Klimateffekten kan sen bli en intäkt för kaffeodlaren när kaffevarumärken vill uppfylla sina klimatåtaganden.

”Vi kombinerar avancerad teknik med traditionell kunskap för att hjälpa miljön och samtidigt förbättra inkomsterna för små jordbrukare”, säger Kahlil Baker, VD för Taking Root, som utvecklat den digitala plattformen med tillhörande robot, i en kommentar.

Taking Root är en internationell icke-vinstdrivande organisation. Enligt dem kan 148 miljoner ton koldioxid bindas från atmosfären om hela kaffesektorn skulle bli mer klimatsmart.

Just detta pilotprojekt är ett samarbete mellan kaffeodlare i Nicaragua, Taking Root, Arvid Nordquist, Rainforest Alliance, Ecom, Aprodein och svenska konsultbolaget U&We. Målet för Arvid Nordquist är att denna metod ska skalas upp och användas i hela deras leverantörskedja.

”Våra kunder och konsumenter bör kunna känna sig säkra på att de bidrar till en mer klimatsmart planet varje gång de dricker en kopp gott kaffe från oss. Samtidigt hjälper de småskaliga kaffejordbrukare att förbättra sina inkomstmöjligheter. Och de ska känna sig säkra på att de själva kan kontrollera att detta är sant”, säger Erica Bertilsson, hållbarhetschef på Arvid Nordquist, i en kommentar.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.