lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

USA:s nya kostrekommendationer: Ja till kött, nej till klimatet!

Publicerad: 11 januari 2016, 04:30

Den amerikanska regeringen ger var femte år ut kostråd till sina invånare. De kommande årens råd uppmanar amerikaner att dra ned på sockret, äta kött, fisk och skaldjur. Men vad de helt verkar ha glömt bort är jordens klimat.

Ämnen i artikeln:

UsaKött

Amerikanerna konsumerar mer kalorier per capita än något annat land i världen. 2016-2020 års rekommendationer är att äta mer fisk, magert kött och minska ned på sockret till cirka 10 procent av deras totala kost.

Vad amerikanerna äter har en enorm inverkan på klimatet och regeringen kunde ha gjort mycket mer för att minska klimatpåverkan, rapporterar Wired Science.

Kostråden är inte bara råd för vad amerikaner ska äta på sin fritid utan de styr också riktlinjerna för de miljarder dollar som går till livsmedelsproduktionen för federala program såsom skolluncher och stöd till behövande.

Kött- och mejeriproduktionen står för 9 procent av landets utsläpp av växthusgaser. I den vetenskapliga rapporten Dietary Guidelines, återfinns inga punkter om att äta mindre kött eller köpa lokalproducerad mat.

Enligt Wired kommer klimatförändringarna påverka var grödor kan växa och även omvandla några av USA: s främsta betesmarker till öknar i framtiden. Fiskbestånden är på många platser redan farligt låga och ändå rekommenderar regeringen att amerikaner både ska äta en stor del fisk och skaldjur. Vad rapporten inte tar upp är var fisken och skaldjuren ska komma ifrån.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev