torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Världsbanken stoppar finansiering av brasilianskt kött

Publicerad: 9 september 2009, 10:15

Miljöorganisationen Friends of the earth meddelar att Världsbanken beslutat att dra tillbaka finansieringen till den brasilianska köttjätten Bertin. Skälet uppges vara Bertins handel med illegala boskapsdrivare som avskogar Amazonas.

Ämnen i artikeln:

AmazonasKöttSkog

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Världsbanksorganet International Finance Corporation som drar tillbaka det lån på 90 miljoner dollar som man beviljade bolaget Bertin i mars 2007. Enligt miljöorganisationen Friends of the Earth har IFC också krävt att Bertin omedelbart betalar tillbaka lånebalansen på 30 miljoner dollar.

Bertin är Brazilinens största, och världens näst största, köttexportör. Enligt Friends of the Earth handlar inte bara bolaget med illegala köttproducenter. Bertin ökar också sin aktivitet i amazon-regionen, bland annat genom uppköp av boskapsrancher som tagit över och avskogat inföddas skogsområden som är lagligt skyddade.

I Amazonas avskogas regnskog för att ge plats för biffkreatur.

Friends of the Earth har uppdaterat IFC på Bertins agerande i amazonområdet sedan 2006. Bland annat har man påpekat ett antal brott mot den policy kring miljö och socialt ansvar som Bertin åtagit sig att följa. I sommras ansåg sig IFC ha fått uppgifterna bekfräftade och nu ställer man alltså in lånet till Bertin.

North Trade är Sveriges främsta importör av brasilianskt kött. Deras vd Johan Hållbus säger att man inte handlar med Bertin. Men harn är väl medveten att det över pågår en stor diskussion om den brasilianska köttproduktionsstrukturen.
– Trycket från oss köpare ökar hela tiden. Det handlar framförallt om att inte bidra till att den brasilianska produktionen flyttar norrut. Vi strävar efter att alla våra leverantörer arbetar med klassisk jordbruksmark, säger han.

Johan Hållbus uppfattning är också att användningen av så kallad "nyutvunnen" åkermark minskar i Brasilien.
– Medvetenheten idag är offantligt mycket större idag än för några år sedan.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev