Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Livsmedel

Värstingköttet från Brasilien – så stora blir utsläppen

Publicerad: 26 April 2011, 07:10

700 kilo koldioxid. Så stora blir utsläppen för att få fram ett kilo brasilianskt nötkött från avskogade områden.


Ämnen i artikeln:

BrasilienChalmers

Köttindustrin är den största orsaken till att regnskogen försvinner i Brasilien. Skogen huggs ned eller bränns och ersätts av betesmarker för korna. Utvecklingen frigör stora mängder koldioxid.

Nu har forskare från Chalmers räknat ut hur stora utsläppen blir för att få fram ett kilo nötkött. Resultatet är 700 kilo koldioxid om man ser till de avskogade områdena  – 25 gånger mer än kött som produceras i övriga Brasilien.

– Det innebär att medelvärdet för koldioxidutsläpp vid köttproduktion i Brasilien är dubbelt så högt som i Europa, säger biträdande professor Sverker Molander på Chalmers.

Resultaten från studien publiceras i tidskriften Environmental Science & Technology.

Det brasilianska jordbruksministeriet har satt som mål att fördubbla exporten av nötkött det närmaste decenniet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

BrasilienChalmers

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.