Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Värstingmedel i ny standard för hållbar soja

Publicerad: 17 juni 2010, 07:17

En ny ”hållbarhetsstandard” för importerad soja tillåter värstingkemikalierna parakvat och endosulfan i produktionen, rapporterar Ekot.


Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Efter Ekots uppmärksammade reportage om kemikalierna som skadar eller dödar tusentals människor i sojaproduktionen i Brasilien har nu köpare, producenter och miljöorganisationer enats om en hållbarhetsstandard för importerad soja.

Men två av de allra farligaste bekämpningsmedlen, parakvat och endosulfan, tillåts i standarden.

– Resultatet blir att bristerna i den här certifieringen är så pass stora att vi inte kommer att kunna tala om en hållbar soja de närmaste åren, säger Pontus Björkman på Latinamerikagrupperna till Ekot.

– Det är ju väldigt bra att vi har fått det här på plats nu efter så många års arbete, säger Kjell Larsson, fodersäkerhetsansvarig på Svenska Lantmännen till Ekot.

Enligt Kjell Larsson på Lantmännen var man ”för sent ute” för att få med de båda värstingmedlen, men vill fortsätta att jobba för att de ska förbjudas.

Pontus Björkman på Latinamerikagrupperna säger att det enda rimliga nu är att förbjuda import av soja producerad med kemikalier som är förbjudna i EU.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News