måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

”Vi behöver substitut till kött”

Publicerad: 7 juli 2023, 07:36

Per Larsson, ansvarig för matutveckling på restaurangkedjan Pinchos.

Foto: hakan tiderman

Hallå där … Per Larsson, ansvarig för matutveckling på restaurangkedjan Pinchos, som ska sprida 3D-printat kött landet runt.

Ämnen i artikeln:

IndustriKött

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Köttälskaren och matutvecklaren Per Larsson upptäckte det 3D-printade köttet på en matmässa i Nederländerna och insåg snabbt att det kunde bli något bra av detta.

Texturen är en förklaring till att han tände på idén att servera veganska burgare och en vegansk variant av grillad flankstek på Pinchos restauranger.

Hur kom du på tanken att din arbetsgivare Pinchos borde servera 3D-printad mat?

– Jag var på en matmässa i Amsterdam och såg att många samlades kring ett stånd. Jag gick dit och blev serverad en liten bit flankstek, och när jag smakade på den var jag först helt övertygad om att det var vanligt kött – och dessutom riktigt gott. Sedan tittade jag och min kollega på varandra och sa: ”Det här ska vi ha!”

Varför då?

– Därför att det var första gången jag stötte på något växtbaserat alternativ som hade samma textur som kött. Det var precis vad vi ville få in i Pinchos sortiment, något som är för framtiden och som kan förändra. Vi har 64 restauranger i Sverige, 5 i Danmark och 4 i Norge. Och när man har den storleken har man vissa skyldigheter, tycker jag. Jag behöver tänka på mina barns och mina barnbarns framtid. Vi behöver substitut till kött, säger han.

Hur är det med smak, näringsinnehåll och annat då?

– Jag skulle inte servera det om det inte smakade gott. Och det är mer protein i det här än i vanligt kött. Det gör också att du får en bra mättnadskänsla även som vegan. Jag tycker också det är bra att innehållsförteckningen är kort utan konstiga tillsatser.

Hur lyckades du få din arbetsgivare att tycka att det här var en bra idé och att det 3D-printade köttet ska serveras i alla företagets restauranger?

– Jag sålde in det med att det här är framtiden, att det är det nya köttet och att vi kunde bli först med detta. Det är en bra grej.

Skulle du själv låta det här ersätta allt kött som du äter?

– Jag älskar vanligt kött också, så allt byter jag nog inte ut. Oxfilé i madeirasås med tryffel är min favorit. Men det äter man kanske inte så ofta utan mest när det ska vara lite extra roligt. Till lunch blir det oftast en sallad.

Men var finns då 3D-printern? Finns den någonstans i köket här på Norrlandsgatan i Stockholm kanske?

– Den finns inte här, utan i en fabrik, berättar han.

Pinchos kommer att erbjuda två nya rätter med det 3D-printade köttet: en hamburgare och en grillad variant av flankstek.

De nya rätterna lanseras till en början på Pinchos restauranger i Stockholm följt av Göteborg, och tanken är att de ska finnas i övriga restauranger i september.

3D-printat kött

Tekniken har utvecklats av ett israeliskt startupbolag. Hur den fungerar vill företaget inte berätta, det är en affärshemlighet. Därför finns inte några bilder på utrustningen.
Det köttalternativ som Pinchos köper görs i en fabrik i Nederländerna. Råvaran är helt vegansk, baserad på bland annat vete, potatis och soja.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev