Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Livsmedel

Viltkött ger höga halter av bly i blodet

Publicerad: 19 April 2013, 07:59

En ny undersökning från Livsmedelsverket visar att de som konsumerar viltkött mer än en gång i månaden har höga halter bly i blodet.


Ämnen i artikeln:

Bly

Livsmedelsverket har undersökt hur halterna av bly, kadium och kvicksilver är kopplade till matvanorna hos 250 personer. Det visade sig att de som äter viltkött mer än en gång i månaden har högre halter av bly i blodet än de som inte äter viltkött lika ofta.

Mer än var tredje person i undersökningen hade så pass höga blyhalter att det skulle kunna ge skadliga effekter på njurarna.

Livsmedelsverkets toxikolog Per Ola Darnerud säger till Sveriges Radio att han blev överraskad över att sambanden mellan konsumtion av viltkött och blodblyhalter var så starka.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Bly

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.