tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Allt fler kommuner implementerar Agenda 2030 i verksamheten

Publicerad: 11 maj 2022, 09:30

Andelen kommuner som svarar att de implementerat Agenda 2030 i verksamheten är i år 53 procent.

Foto: Getty Imgages

Arbetet med Agenda 2030 går framåt i kommunerna, enligt Aktuell Hållbarhets undersökning. Flera kommuner önskar dock att regeringen ska ta fram riktlinjer för hur en strategi kopplad till Agenda 2030 ska se ut.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030Cirkulär Ekonomi

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Över hälften av kommunerna, 53 procent, svarar att de har implementerat arbetet med Agenda 2030 i den kommunala verksamheten, enligt Aktuell Hållbarhets enkät till rankningen Miljöbästa kommun. 

Första gången FN:s hållbarhetsmål lyftes in i rankningen var 2017. Sedan dess har arbetet med Agenda 2030 utvecklats snabbt i kommunerna.

Ett potentiellt problem är att kommunerna sätter Agenda 2030-logon på hemsidan men glömmer att föra in arbetet i verksamheten, enligt Gabriel Wikström, nationell samordnare Agenda 2030. Därför har Aktuell Hållbarhet i år omformulerat frågan för att få svar på hur implementeringen går. 

Trots att frågan skärptes från att handla om att ha en strategi till att verkligen implementera Agenda 2030, ökade andelen kommuner som svarade ja markant. I svaren hänvisar många kommuner till kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige som ska sprida kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner. Flera kommuner, främst mindre, önskar att regeringen ska ta fram riktlinjer för hur en strategi kopplad till Agenda 2030 ska se ut.

Alvesta kommun är en av sex kommuner i landet som deltar i en pilotstudie av SDG Synergies för att prova ett analysverktyg i arbetet med Agenda 2030. Verktyget arbetades fram av forskarna på Stockholm Environment Institute för att kartlägga och analysera synergier och målkonflikter i arbetet med Agenda 2030. 

Gävle kommun lämnade 2020 in en ansökan till ett projekt inom det EU-stödda hållbarhets nätverket URBACT med syfte att stötta städer att integrera Agenda 2030 i organisationen. Ansökan beviljades och arbetet påbörjades i mars 2021. I projektet med namn ”Global goals for cities” deltar nu 19 europeiska städer där Gävle representerar Sverige. 

Resultat och vinnare i rakningen Miljöbästa kommun släpps i sin helhet den 19 maj.

Läs mer nyheter från Miljöbästa kommun

Var femte kommun fortsätter ställa miljökrav vid markanvisning – trots omstridd lag som förbjuder särkrav

Nästan inga kommuner ställer cirkulära krav vid byggnationer

Allt färre kommuner har en kemikalieplan

Få kommuner ställer krav på cirkularitet vid IT-upphandlingar

Flera kommuner nästan framme vid helt fossilfria transporter

Över hälften av kommunerna har ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev