måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Allt fler röster för att stänga EU-parlamentet i Strasbourg

Publicerad: 8 juni 2021, 09:47

Ett fåtal ledamöter var på plats när EU-parlamentet i Strasbourg öppnades igen för första gången sedan pandemin drabbade unionen. Foto: Frederick Florin

Allt fler röster höjs för att stänga EU-parlamentet i Strasbourg och flytta till Bryssel för gott. Pandemin och klimatkrisen har åtet aktualiserat en konfliktfråga som är lika gammal som unionen.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA


Under Covid-pandemin har Europaparlamentets månatliga resor till Strasbourg ställts in och parlamentarikerna har i stället röstat och haft debatter på distans eller från Bryssel. Men i och med den session som inleddes i går är parlamentet tillbaka i Strasbourg. Tiia Mustonen, pressekreterare på EU-kommissionen i Stockholm berättar för Aktuell Hållbarhet om en gradvis återgång. 

– Den här sessionen kan parlamentarikerna välja om de vill vara i Strasbourg, Bryssel eller rösta på distans från sina hemländer, säger hon.  

Enligt EU-fördraget ska Europaparlamentets omröstningar ske i Strasbourg. Men merparten av det dagliga arbetet sker i Bryssel. Det betyder att en gång i månaden förflyttar sig tusentals parlamentariker och medarbetare fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg. På senare år har framför allt klimatskäl anförts som argument för en ny ordning. En som reagerar i dag är EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) som vill se att Strasbourg-sätet läggs ned.

”Jag kommer bojkotta denna flyttcirkus och rösta och delta på distans från Sverige, och jag uppmanar samtliga kolleger att göra detsamma. Vi är mitt i en pandemi, fortfarande har inte alla ledamöter eller personal fått vaccin, och att tvinga tusentals människor att resa helt i onödan och trängas på samma plats och riskera både smittspridning och att folk blir sjuka är fullständigt oansvarigt”, säger Karin Karlsbro i en kommentar där hon också fortsätter: 

”Dessa resor kostar enorma summor, tär på klimatet och förstör parlamentets effektivitet. Europaparlamentets flyttcirkus måste få ett slut”.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev