Miljöpolitik
Anders Wijkman kritisk till regeringens förberedelser inför FN-mötet: ”Ett missat tillfälle att göra verklig skillnad”
Publicerad: 25 maj 2022, 14:08
Stockholm+50 är tidernas chans att göra något ordentligt, men regeringen och Annika Strandhäll (S) är på väg att tappa bollen, enligt Anders Wijkman.
Miljödebattören Anders Wijkman är starkt kritisk till regeringens förberedelser inför Stockholm+50. ”Jag förstår inte, och jag känner sorg”, säger han.
Ämnen i artikeln:
MiljöpolitikDen 2–3 juni samlas världens ledare i Stockholm för att högtidlighålla minnet av den första FN-konferensen om miljöfrågor – Stockholmskonferensen som hölls 1972, för 50 år sedan.
Syftet med mötet är också, enligt regeringen, att ”bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför”.
Alldeles för vaga formuleringar, enligt miljödebattören och före detta EU-parlamentarikern Anders Wijkman, som menar att regeringen och miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) tappat bollen och ser ut att försitta chansen att göra något som gör verklig skillnad.
– Det är tidernas chans att göra någonting ordentligt. Jag förstår inte, och jag känner sorg. Jag har själv varit aktiv i de här frågorna sedan 1972 när jag var ung riksdagsman och delvis var med på konferensen. Det var något banbrytande. Nu om någonsin hade man behövt blicka tillbaka och utvärdera vad fasen som hänt sedan dess egentligen, säger han till Aktuell Hållbarhet.
I stället riskerar konferensen att passera förbi obemärkt. Informationen har varit knapphändig, likaså medieintresset, enligt Anders Wijkman.
Det underlättar inte att den som nu är miljö- och klimatminister aldrig har sysslat med sådant här förut.
En trolig förklaring är regeringsombildningen i slutet av november, plötsligt skulle ett helt nytt gäng ta hand om förberedelserna, som tidigare leddes av förre miljö- och klimatministern Isabella Lövin (Mp).
– Det underlättar inte att den som nu är miljö- och klimatminister aldrig har sysslat med sådant här förut. Det här är inte frågor man lär sig på en kafferast, säger Anders Wijkman.
Det är framför allt två frågor som skulle behöva adresseras på mötet, menar han. Den ena är att de rika länderna faktiskt ser sitt ansvar och hjälper resten av världen att lyfta sig ur fattigdom, exempelvis genom att investera i rätt teknik.
– Det är pyttelite som görs på den fronten jämfört med behoven.
Det andra ämnet som förtjänar en ordentlig diskussion är tillväxtekonomin som dominerat de senaste 50 åren, men som bevisligen inte fungerar när det gäller naturen, enligt Anders Wijkman.
Det är bara att hoppas att regeringen har något i bakfickan, men det är inte så sannolikt.
– Vi måste göra på ett annat sätt. Det fanns en chans till en sådan diskussion, som givetvis är svår eftersom flera miljarder människor fortfarande är fattiga medan andra lever i rikedom. Det är bara att hoppas att regeringen har något i bakfickan, men det är inte så sannolikt. Då skulle de väl ha höjt förväntningarna och framför allt informerat om att det här ska bli av, säger han.
Aktuell Hållbarhet har sökt Annika Strandhäll, som hänvisade till Stockholm+50-sekretariatet. Vi fortsätter att söka dem för en kommentar.