onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Ann Linde: Så ska Sverige arbeta med hållbarhetsfrågorna globalt

Publicerad: 12 februari 2020, 15:20

På onsdagen presenterade utrikesminister Ann Linde (S) sin första utrikesdeklaration för riksdagen. Här är några av hållbarhetsbudskapen i talet.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Sverige fortsätter att driva visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Samtidigt ska Sverige fortsätta visa ledarskap i klimatfrågan genom en klimatdiplomati som uppmuntrar andra länder till höjda ambitioner. Det var två av budskapen i utrikesminister Ann Lindes (S) första utrikesdeklaration som hon presenterade för riksdagen på onsdagen. 

”Sverige ska inom och utanför EU fortsätta att visa ledarskap och bli världens första fossilfria välfärdsland. Vårt klimatarbete är rankat högst i världen. Vi har fördubblat vårt bidrag till den gröna klimatfonden. Vi arbetar både hemma och internationellt för en rättvis omställning”, sa Ann Linde från riksdagens talarstol. 

I utrikesdeklarationen tog Ann Linde också upp Sveriges krav på ett globalt mål om att 30 procent av de globala haven ska omfattas av marint områdesskydd. Ett uttalande som under dagen kommenterats av Greenpeace som välkomnade ambitionen. 

”Specifikt skulle vi vilja se ett uttryckligt stöd för ett starkt globalt havsavtal  – ett 'Parisavtal för haven' i de pågående FN-förhandlingarna. Ett starkt havsavtal är en förutsättning för att målet om ett 30-procentigt skydd av haven ska kunna uppnås. I dag finns ingen institution med mandat att etablera skyddade områden på internationellt vatten, men ett starkt havsavtal skulle leda till skapandet av ett nytt FN-organ eller institutionellt ramverk, med just det mandatet och ansvaret”, säger Isadora Wronski, tf Sverigechef på Greenpeace, i en kommentar.

Läs Ann Lindes utrikesdeklaration 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev