måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Beatrice Rindevall: ”Vi måste börja anpassa samhället efter de planetära gränserna”

Publicerad: 29 juni 2023, 07:37

Beatrice Rindevall är ny ordförande för Naturskyddsföreningen.

Foto: Anders Hellberg

Naturskyddsföreningens nya ordförande är bekymrad över takten vad gäller Sveriges omställningsarbete. Hon hoppas nu på mer konkreta planer från politiskt håll så att farten på allvar kan börja öka.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenPolitikGotland

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Vad gör Naturskyddsföreningen i Almedalen i år?

– Vårt stora event har vi i morgon (torsdag, reds. anm.) och det handlar både om den klimatkris och den naturkris vi just nu står inför på planeten. Det är en utfrågning av politiker från alla åtta riksdagspartier, och vår förhoppning är att höra om verkligt konkreta åtgärder som gör att Sverige faktiskt kan nå upp till de mål vi har satt.

– Förutom det så lyfter vi en rad andra mer specifika frågor under veckan, allt från hållbar vattenanvändning till hållbart byggande.

Du valdes till ordförande på föreningens stämma bara häromveckan, den 18 juni. Vad kommer man att märka för skillnad med dig vid rodret?

– Jag hoppas att gemene man kommer att både se mer och höra mer av Naturskyddsföreningen. Mitt mål är att vi ska ha större påverkan på det offentliga samtalet, men också på alla de politiska processer där själva besluten tas.

För de som inte har koll på dig sedan tidigare, vad har du för bakgrund?

– Jag har väl alltid jobbat med hållbarhetsfrågor på ett eller annat sätt, i någon sorts mix av forskning, kommunikation och opinionsbildning. Närmast kommer jag från Baltic Waters där jag arbetade med politisk påverkan och opinionsbildning för att rädda Östersjön.

Vi har ju Östersjön kanske hundra meter från där vi sitter just nu. Hur mår Östersjön i dag skulle du säga?

– Inte alls bra, tyvärr. Det finns väldigt mycket vi behöver göra här, som att lämna fisken kvar i havet exempelvis.

– Men alla de här frågorna vi har pratat om kokar egentligen ner till en och samma sak, och det är att vi måste börja anpassa samhället efter de planetära gränserna, och inte tvärt om tro att planeten kommer att anpassa sig efter våra önskemål.

Har du någon sista spaning vad gäller årets Almedalsvecka?

– Generellt tycker jag hållbarhetsfrågorna sticker ut på så sätt att det känns som om allting handlar om hållbarhet i år. Annars till vardags är det som att frågan har dalat lite och inte får den plats som den förtjänar och behöver. Men här i Almedalen känns det som att frågan finns överallt, och det är väl lite mer så vi borde ha det resten av året också, tycker jag.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev