måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Beräkningar: Nya regeringen kan öka utsläppen med miljontals ton

Publicerad: 25 oktober 2022, 09:18

Om regeringen vidmakthåller löftet om sänkt reduktionsplikt beräknas Sveriges utsläpp öka med nästan 24 miljoner ton under hela mandatperioden. Foto: WWF

Kritiken fortsätter mot den nya regeringens planer på att sänka ambitionerna i reduktionsplikten.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidekvivalenterKoldioxidKoldioxidskattNaturskyddsföreningenVärldsnaturfondenWWFFolkpartietLiberalernaMiljöpolitikKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppKoldioxidutsläppEnergieffektivisering

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Under tisdagen presenterades beräkningar på vad regeringspartiernas politik kan få för effekt på utsläppen. Resultatet är en ökning på 25 miljoner ton koldioxidekvivalenter under hela mandatperioden. Det är en ökning av Sveriges utsläpp med en bit över tio procent, när utsläppen i själva verket behöver minska radikalt. Nästan hela denna utsläppsökning härrör från ambitionssänkningen för reduktionsplikten.

”Sverige har underlevererat i klimatarbetet och det är dags att vi växlar upp kraftigt, dessvärre ser det oroväckande ut om regeringsunderlagets partier står fast vid sina positioner”, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik, Världsnaturfonden WWF, i en kommentar.

Liberalerna var det enda av regeringsunderlagets partier som inte gick till till val på en sänkning av reduktionsplikten. I Tidöavtalet har de dock kompromissat bort den ståndpunkten. Det återstår dock att se exakt vilken klimatpolitik regeringen kommer att bedriva innan det går att säga hur stora utsläppen blir. En av organisationen bakom beräkningarna efterlyser tydliga utsläppsberäkningar för de vägval regeringen kommer göra.

”Tiden är knapp och vi måste nu göra rätt saker för att få ner utsläppen. Det handlar inte bara om att räkna fram effekten av en åtgärd, utan att transparent kunna visa vilka avgränsningar och antaganden som ligger till grund för resultatet. Självklart bör den nya regeringen utsläppsberäkna sin kommande klimathandlingsplan och visa medborgare hur de tänkt nå målen”, säger Tomer Shalit, grundare av Climateview, i en kommentar.

Bakom beräkningarna står Klimatkollen, Världsnaturfonden, Climateview, Naturskyddsföreningen och Våra barns klimat. Det åtgärder som ingått i beräkningarna är koldioxidskatt, energiskatt, bonus-malus, reduktionsplikt, kilometerskatt, Klimatklivet, energieffektivisering av flerbostadshus, flygskatt, konsumtionsskatt på livsmedel samt återvätning av torvmarker.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev