onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Biståndspengar används till miljötoppmöte

Publicerad: 25 februari 2020, 08:32

Regeringen tar 7 miljoner kronor från biståndsbudgeten för att sätta en svensk i FN-högkvarteret i New York. Syftet är att förbereda ett 50-årsjubileum av miljökonferensen i Stockholm 1972.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Sverige har långt gångna planer på att om två år uppmärksamma att 50 år har gått sedan miljökonferensen i Stockholm. För att förbereda ett miljötoppmöte i Stockholm år 2022 placerar nu Naturvårdsverket en tjänsteperson i New York under två år, något regeringen väljer att kalla biståndsverksamhet. 

Den första stora internationella miljökonferensen i FN:s regi gick av stapeln i Stockholm 1972 då även FN:s miljöprogram, Unep, grundades.  Och när det nu närmar sig 50-årsjubileum av dessa två händelser är planen att åter bjuda in världen till Stockholm för ett högnivåmöte om klimat, miljö och hållbar utveckling. Detta skulle i så fall ske sommaren år 2022.

Den nya tjänsten handlar om ett tidsbegränsat uppdrag på två år och för ändamålet har regeringen avsatt 7 miljoner kronor. Syftet med högnivåmötet i Stockholm beskrivs vara att stärka klimat- och miljöfrågorna inom FN-systemet, inklusive i Unep. 

I beslutet från regeringen framgår att tjänsten och bidraget till Naturvårdsverket ska kopplas till Sveriges biståndsverksamhet. Regeringen skriver: 

”Stödet bidrar till att stärka arbetet med miljö, klimat och hållbar utveckling och därigenom minska negativ påverkan på utvecklingsländer som är särskilt hårt drabbade. Vidare bidrar stödet till att öka utvecklingsländernas möjlighet att delta i internationellt samarbete och förhandlingar. Stödet bedöms därför vara således i linje med OECD DAC:s kriterier för biståndsverksamhet. ”

Regeringen och Naturvårdsverket uppger till Aktuell Hållbarhet att det inte är bestämt vem som ska få uppdraget i New York, men att en rekrytering kommer att påbörjas de närmaste veckorna.

Läs regeringens beslut 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev