Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Budgeten: "Den här gången räddar vi klimatet"

Publicerad: 14 september 2020, 09:37

En grön rivstart. Så vill miljö- och klimatminister Isabella Lövin beskriva de gröna satsningar som föreslås i den kommande regeringsbudgeten.


Under en pressträff på morgonen presenterade miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) ett antal klimat- och miljösatsningar i regeringens budget som ska överlämnas till riksdagen den 21 september. De miljö- och klimatrelaterade satsningar som hittills presenterats landar på 9,7 miljarder kronor och står för cirka 10 procent av den totala regeringsbudgeten. Isabella Lövin kallar satsningen för en grön rivstart som hon hoppas sprider sig över resten av världen efter coronakrisen. 

– Efter den förra ekonomiska krisen räddade vi bankerna. Den här gången räddar vi klimatet och naturen, säger hon. 

En av de gröna satsningar som presenterades i dag var gröna kreditgarantier om 50 miljarder kronor för de kommande tre åren. Förhoppningen är att dessa garantier ska få fler företag att våga genomföra riktigt tunga industrisatsningar som bidrar till att nå målen i det klimatpolitiska ramverket. För att möjliggöra detta breddas också Industriklivet till att även innefatta industriprojekt inom biodrivmedel, plastreturraffinaderier, vätgasproduktion, återvinningsanläggningar och batteriproduktion.

Bland satsningarna som presenterades nämndes också satsningar inom biologisk mångfald och förändringar av bonus-malus-systemet för att minska utsläppen från transportsektorn. Regeringen föreslår också ett tillskott om 900 miljoner kronor för 2021 till ett nytt stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus.

De förslag som presenterades i dag ingåer enligt regeringen alla i den överenskommelse som slutits mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Läs mer om miljö- och klimatförslagen i regeringsbudgeten

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.