fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Dags att sätta internt koldioxidpris – här är tre metoder

Publicerad: 10 februari 2022, 10:39

Intresset att sätta ett internt pris på koldioxid ökar hos svenska företag. Foto: acilo

Snart kan det bli ett krav att redovisa priset på koldioxid i hållbarhetsredovisningar. Men redan nu börjar allt fler stora bolag att rapportera. Här är tre metoder.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidRapportera hållbarhetsriskerVerktyg hållbar kommunikationMiljöpolitik

JR


Enligt förslaget på den kommande globala standarden för hållbarhetsredovisning ska företag sätta ett internt pris på koldioxid och transparent redovisa priset per ton. I Sverige rekommenderar Finansinspektionen sedan en tid tillbaka svenska företag att arbeta med ett internt pris på koldioxid. Vid sidan av detta driver Sveriges Agenda 2030-samordnare frågan och väntas inom kort att samla det svenska näringslivet och Sveriges riksdagspartier till ett stort upprop för internpris på koldioxid.

Metod 1

Ta ut ett internt pris för varje enhet koldioxid som företaget släpper ut och som avviker från det marknadspris som företaget möter. Finansinspektionen menar att denna metod stärker företagets drivkrafter att styra resurser i verksamheten genom att fungera som en styrande skatt. Vissa företag har tagit detta ett steg längre och använder de interna avsättningarna för att bekosta koldioxidreducerande åtgärder som minskar företagets klimatpåverkan.

Metod 2

Sätt ett skuggpris på koldioxidutsläpp i den långsiktiga verksamhetsplaneringen. Här är internpriset en teoretisk kostnad som används i beslutsunderlaget för nya investeringar. Ett skuggpris kan enligt Finansinspektionen hjälpa företag att identifiera vilka investeringar som förblir lönsamma även om kostnaderna för utsläpp stiger.

Metod 3

Räkna fram ett implicit pris på företagets koldioxidutsläpp utifrån de utgifter som företag har för att uppfylla befintliga klimatkrav, som krav på energieffektivisering. På det sättet menar Finansinspektionen att företaget tydliggör de faktiska kostnader som finns för utsläppen och identifierar vilka åtgärder som kan få ner kostnaderna. Det ses av Finansinspektionen som ett första steg innan ett internpris sätts.

Läs vår kartläggning om hur företagen jobbar med att sätta internpris på koldioxid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev