fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Dåligt betyg för storpartierna i Naturskyddsföreningens valgranskning

Publicerad: 14 juni 2022, 10:06

Ambitionsnivån hos de stora partierna S, M och SD är låg i relation till vad som krävs för att vända miljö- och klimatkrisen. Det visar Naturskyddsföreningens valgranskning. MP får bäst betyg.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaVänsterpartietMiljöpartietCenterpartietFolkpartietLiberalernaKristdemokraternaModeraternaMiljöpolitikKlimatpolitik

KT

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Flera partier har sänkt sina ambitioner i miljöpolitiken inför nästkommande mandatperiod, visar Naturskyddsföreningens valgranskning av partiernas miljö- och klimatpolitik som publicerades på tisdagen. 

Riksdagspartierna fick svara på en enkät med 22 frågor som spänner över stora delar av det miljöpolitiska fältet: biologisk mångfald, fossila utsläpp och omställning av samhället.

Sämst betyg får Sverigedemokraterna som bara svarat ja på en fråga – den om att flytta ut trålgränsen för fisket. I bottenstriden följs de av Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna som svarat ja på fem frågor var.

– Vi kan konstatera att ambitionsnivån hos de stora partierna är låg sett till de stora utmaningar vi står inför. Det skulle behövas fler reformförslag, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen till Aktuell Hållbarhet. 

Centerpartiet svarar ja på 13 frågor och Liberalerna på 18. Skiljelinjen mellan dessa partier återfinns framför allt vid skyddet av biologisk mångfald, där Liberalerna vill gå längre medan Centerpartiet i högre grad värnar markägarnas rättigheter. 

Mönstret känns igen från tidigare års granskningar. Dock visar Naturskyddsföreningens utvärdering av partiernas agerande under nuvarande mandatperiod ett delvis annorlunda mönster.

– Tyvärr har Liberalerna inte alls levt upp till de löften de gav oss inför valet 2018, vilket syns i vår tidigare rapport som kom i maj. Här hoppas vi på en förändring så att miljöfrågorna inte bara syns i vad man tycker utan också i vad man gör, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Vänsterpartiet svarar ja på 20 av 22 frågor. Miljöpartiet är det enda parti som svarar ja på Naturskyddsföreningens alla 22 frågor.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev