Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

De vill se en halvering av momsen på ekologisk mat

Publicerad: 9 november 2022, 15:37

Politikerna i Sverige borde fatta beslut om att sänka momsen på ekologiskt, det anser bland annat Emma Rung, vd på Krav.

Foto: Krav

I dag ses det högre priset som ett hinder av många konsumenter.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevJordbruk

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Momsen på ekologisk mat borde sänkas, det menar Krav, Organic Sweden och Ekomatcentrum. I en debattartikel i Göteborgsposten lyfter företrädare för de tre organisationerna fram att ekologisk mat ofta är dyrare ute i butikerna och att det högre priset ses som ett hinder av många konsumenter. På så sätt gynnas varor som inte producerats på samma hållbara sätt, argumenterar debattörerna. 

I artikeln går att läsa vad de högre priserna på ekologiskt kan bero på:

”Hos en eko-bonde ska djur ha möjlighet att leva så naturligt som möjligt och vara ute mycket. Djurfodret ska vara ekologiskt och till stor del odlas på gården. Ekologisk mat produceras utan naturfrämmande bekämpningsmedel.”

Momsen på mat i Sverige ligger i dag på tolv procent, men momsen borde sänkas till sex procent för just ekologisk mat, anser alltså Krav, Organic Sweden och Ekomatcentrum.

”Tröskeln för konsumenter att välja ekologiska produkter i butikshyllan måste sänkas. Fler måste få chansen att bidra till en positiv omställning”, säger Emma Rung, vd på Krav, i en kommentar.

Tidigare i år kom Ekologiska årsrapporten 2021, som är sammanställd av Organic Sweden. Här framgår att andelen ekologiskt stod för 8,9 procent av försäljningsvärdet för livsmedel i Sverige förra året. Räknat i faktiska pengar handlade det om en nedgång med 0,5 procent jämfört med året innan. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev