fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Domstolen: Cementas tillfälliga tillstånd var lagligt

Publicerad: 7 december 2022, 10:06

Regeringen hade rätt att ge Cementa tillfälligt tillstånd att fortsätta kalkbrytningen på Gotland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens beslut att ge Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk på Gotland, strider inte mot grundlagen, enligt Högsta förvaltningsdomstolen. Argumenten från dem som överklagat avvisas.

Ämnen i artikeln:

JuridikToppnyheter onsdag

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att regeringens beslut om att ge Cementa tillfälligt tillstånd att fortsätta med kalkbrytning i Slite inte strider mot grundlagen. Regeringsbeslutet fattades efter att företaget fått nej till fortsatt brytning av mark- och miljödomstolen, med hänvisning till bristande miljöutredning.

Nej-beslutet riskerade, enligt bland annat regeringen, att ge upphov till cementbrist. Regeringen beslutade att ändra i miljöbalken så att Cementa ändå kunde fortsätta med verksamheten. Det beslutet överklagades av fyra miljöorganisationer. De menade att regeringens beslut om bestämmelser för Cementa strider mot grundlagen. En orsak är att de enbart är tänkta att användas just för Cementas verksamhet på Gotland, vilket strider mot kravet att föreskrifter ska vara generella. En annan orsak är att andra aktörer inte fått tillräckligt mycket tid att yttra sig.

Nu har alltså Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att beslutet ändå kan godkännas. Så här skriver domstolen i sitt domslut: ”Eftersom den aktuella lagtexten är generellt utformad och därmed inte uttryckligen avser ett konkret fall strider lagstiftningen inte mot kravet. När det gäller beredningskravet framhåller Högsta förvaltningsdomstolen att det inte finns några regler om remisstidens längd och att även mycket korta svarsfrister är godtagbara i brådskande och allvarliga situationer.”

Den 13 december ska en ny dom falla, som gäller Cementas tillstånd från årsskiftet och fyra år framåt.

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef hos Cementas ägare Heidelberg Cement, menar att domen var bra och gör att företaget kan upprätthålla verksamheten kortsiktigt: 

– Nu ser vi fram emot en dom i mark- och miljödomstolen i Nacka nästa vecka, för att få mer långsiktiga förutsättningar.  Fyra år har vi sagt.

Parallellt med det, har företaget påbörjat en mer omfattande ansökan för en längre period. Där ingår bland annat frågor om grundvattnet, som är ett av de miljövärden som hotas av kalkbrytningen enligt kritikerna.

– Vi har gjort ytterligare undersökningar. Det är klart att vi tittar på alla möjligheter att sträcka oss än längre när det gäller kompensation och skyddsåtgärder. Men det är något ve får återkomma till, säger Karin Comstedt Webb till Aktuell Hållbarhet.

Naturskyddsföreningen var en av parterna som överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen. Föreningen kommenterar domen i ett pressmeddelande: ”Vi är förvånade och besvikna över Högsta förvaltningsdomstolens avgörande. Domen visar att regeringen kan åsidosätta miljölagstiftningen för verksamheter som har den allra största miljöpåverkan. Det är mycket oroande eftersom hela miljö- och klimatarbetet baseras på att miljölagarna gäller för alla verksamheter och att domstolarnas självständighet respekteras” säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen enligt pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev