måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

EEA: Tydlig koppling mellan ekonomisk tillväxt och miljöproblem

Publicerad: 14 januari 2021, 10:25

Den ekonomiska tillväxten är tydligt kopplad till ekologiska fotavtryck och utsläpp av växthusgaser, enligt EEA:s nya rapport. Foto: EEA

Det tycks inte gå att bryta negativa miljö- och klimattrender utan att ifrågasätta den ekonomiska tillväxten. Det menar den europeiska miljöbyrån EEA.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


De ökande miljöproblemen i form av förlorad biologisk mångfald, klimatförändringar, föroreningar och förlorade ekosystemtjänster är tydligt förknippade med ekonomisk utveckling och tillväxt. Det menar den europeiska miljömyndigheten EEA, som i en ny rapport menar att det inte tycks möjligt att helt separera ekonomiskt tillväxt från förbrukande av naturresurser. 

I rapporten ”Growth without economic growth” analyseras ett flertal ekonomiska modeller som kan minska miljöpåverkan jämfört med traditionell ekonomisk tillväxt. Det handlar exempelvis om så kallad doughnut-ekonomi, ”post growth” och ”degrowth”. 

Enligt EEA kan inte politiska satsningar som den gröna given genomföras framgångsrikt enbart med hjälp av teknologiska lösningar. Till följd av den inneboende konflikten med ekonomisk tillväxt krävs även förändrade sociala mönster och konsumtionsbeteenden. Något som i sin tur enligt EEA kräver demokratiska processer för att uppnå förändring.

Läs rapporten ”Growth without economic growth”
 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev