fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Efter dramatiska omröstningen: Alla skyller på alla

Publicerad: 9 juni 2022, 09:22

EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S), Emma Wiesner (C) och Jessica Polfjärd (M) har alla helt olika åsikter om vem som bär ansvaret för gårdagens dramatiska omröstning i EU-parlamentet.

De konservativa urvattnade lagförslaget, extremvänstern och extremhögern fällde ETS, det går inte att lita på Liberalerna. Det är några av de svenska EU-parlamentarikernas budskap när alla skyller på alla efter gårdagens omröstning.

Ämnen i artikeln:

EU-parlamentetEU-ETSEmma WiesnerJytte GutelandKarin KarlsbroJakop DalundeJessica PolfjärdMalin BjörkMiljöpolitik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Inför gårdagens omröstningar i EU-parlamentet hade olika partigrupper kommit överens om olika kompromisser. Mot slutet av omröstningarna, när EU-parlamentarikerna skulle rösta om helhetsförslaget, stod det klart att en del kritiska överenskommelser inte längre hållits, och då röstades i stället hela paketet ned. Nu skyller alla på alla.

Liberalernas Karin Karlsbro menar att konservativa EPP vände på klacken och röstade med extremhögern för att sänka klimatambitionerna. Samtidigt kritiserar hon socialdemokratiska gruppen S&D för att kroka arm med höger- och vänsterextremister: ”Att båda sidor använde sig av parlamentets extrema ytterkanter för att ställa till det när man inte fick precis som man själva ville är ovärdigt”, säger hon i en kommentar.

Socialdemokraternas Jytte Guteland lägger skulden på den konservativa gruppen, men menar att utgången av omröstningen blir en ny chans till uppgörelse: ”Det är en besvikelse för klimatet att vi inte kunde få detta på plats men nu får vi en chans att göra om och göra rätt”, säger hon i en kommentar.

Centerpartiets Emma Wiesner är förbannat och djupt besviken på extremhögern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna som hon menar röstade nej till ett riktigt ambitiöst förslag. ”De rödgröna har motarbetat oss sedan dag ett gällande att fler ska betala för sina utsläpp, medan de konservativa har motarbetat oss angående den totala utsläppsminskningen”, säger hon i en kommentar.

Vänsterpartiets Malin Björk riktar kritik mot den konservativa gruppen, extremhögern och Liberalerna: ”Det står nu klart att vi inte kan lita på högern och liberalerna när det blir skarpt läge om klimatet”, säger hon i en kommentar.

Miljöpartiets Jakop Dalunde menar att helhetsförslaget var sämre än EU-kommissionens förslag och att sänkta klimatambitioner och gratis utsläpp långt in i framtiden är oförenligt med Parisavtalet: ”Det här är en viktig signal till parlamentets konservativa huvudförhandlare att han måste börja samarbeta med gröna och socialdemokrater om de ska få något gjort i EU-parlamentet”, säger han i en kommentar.

På Twitter kritiserar Moderaternas Jessica Polfjärd den socialdemokratiska gruppen: ”Gjorde alltså gemensam sak med extremhögern och extremvänstern och fällde hela ETS. Att kalla det oansvarigt är bara förnamnet”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev