söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Erik Widman blir Sveriges första ambassadör för klimat och säkerhet

Publicerad: 3 juni 2022, 08:53

Erik Widman vid utnämningen i går på Stockholm+50. Foto: Jessica Gow/TT

Sverige har fått sin första ambassadör för klimat och säkerhet – ett uttryck för vikten av att koppla samman frågor om klimatförändringar, miljöförstöring och säkerhet, enligt regeringen.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

KT


I samband med Stockholm+50 utsåg regeringen på torsdagen Erik Widman till Sveriges första ambassadör för klimat och säkerhet. 

Enligt regeringen är utnämningen ett uttryck för dess engagemang i frågor om kopplingar mellan klimatförändringar, miljöförstöring och säkerhet – ett engagemang som också finns  uttryckt i utrikesdeklarationen den 16 februari.

”Ambassadören ska bland annat bidra till att uppmärksamma de globala utmaningarna och verka för att det internationella samfundet vidtar åtgärder för att hantera och förebygga de risker som följer av dem”, säger utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

Klimat och säkerhet kommer enligt regeringen också att vara en viktig fråga under det svenska ordförandeskapet i EU första halvåret 2023.

Erik Widman arbetar i dag med samordningen av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. 

Dessförinnan var han biträdande chef för enheten för Asien och Oceanien och före det ansvarig för EU:s civila och militära krishantering. Han har tidigare tjänstgjort vid ambassaden i Peking.

Erik Widman tillträder sin nya befattning sommaren 2022.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev