tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

EU-kommissionens reform av utsläppshandelssystemet kan försenas: ”Fortfarande en bit ifrån en lösning”

Publicerad: 4 maj 2022, 09:45

Flaggor framför EU-parlamentet i Bryssel. Foto: FrankyDeMeyer

Partigrupperna i EU-parlamentet är inte överens om utvidgningen av EU:s utsläppshandelssystem, ETS, till att även omfatta utsläpp från transporter och byggnader. Nu riskerar reformen att bli försenad.

Ämnen i artikeln:

EtsEuEu-kommissionenMiljöpolitikUtsläppshandel

JF


Detta sedan EU-parlamentets huvudförhandlare Peter Liese, som tillhör den kristdemokratiska partigruppen EPP, uppgett att det finns en majoritet för att stoppa kommissionens reformförslag för ETS på dessa områden, vilket VA Insights rapporterat om. 

– Diskussionerna i denna fråga är fortfarande en bit ifrån en lösning, säger Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamentet som avvaktar att kommentera ytterligare innan förhandlingarna är klara mot slutet på veckan.

Därutöver är framtiden för tilldelningen av fria utsläppsrätter inom ETS omtvistad i förhandlingarna. 

– I grunden handlar om ambitioner. Vår partigrupp tillsammans med de progressiva grupperna vill fasa ut den fria tilldelningen av utsläppsrätter snabbare, men det har rapportören (Peter Liese, reds. anm.) ännu inte föreslagit, säger Jytte Guteland (S).

En annan fråga som partigrupperna inte är överens om är minskningstakten vad gäller andelen utsläppsrätter, den så kallade linjära reduktionsfaktorn, enligt den socialdemokratiska EU-parlamentarikern. 

– Det viktiga för oss är att det ska vara ambitiöst och att vi inte hamnar i en situation där kommissionens förslag vattnas ur, säger hon. 

EU-kommissionen föreslog en skärpning och utvidgning av ETS i samband med att den ambitiösa klimatstrategin ”Fit for 55” lanserades i juli 2021.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev