Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

EU:s miljöministrar diskuterar batteriförordningen

Publicerad: 16 mars 2021, 10:34

Ministerrådets möteslokal i Bryssel.

Foto: Tauno Tõhk/ Wikimedia Commons

På miljörådsmötet ska EU:s klimat- och miljöministrar diskutera en ny batteriförordning, strategin för klimatanpassning och förgröning av medlemsbudgetar och pandemipengar.


På torsdag är det dags för miljörådet. EU:s klimat- och miljöministrar ska börja förhandla en ny batteriförordning som bland annat kommer reglera ökad återvinning och minskad klimatpåverkan vid produktion. Även sociala och miljömässiga aspekter vid utvinning av batteriråvaror föreslås ingå i förordningen.

Förhandlingen är i ett tidigt skede och Sverige kommer lägga vikt vid att det blir likadana och kontrollerbara villkor för både importerade såväl som EU-tillverkade batterier. Tidsplanen anses vara för optimistisk och det finns risk för överlappande lagstiftning.

Ministrarna ska även diskutera EU:s strategi för klimatanpassning. Den svenska regeringen tycker att initiativet är bra, men att strategin inte får kosta ytterligare pengar än den EU-budget som nyligen antagits för åren 2021-2027. Regeringen tänker också framhålla att EU bör ta hänsyn till olika länders förutsättningar i det fortsatta klimatanpassningsarbetet.

Den tredje och sista större punkten är samordning och förgröning av medlemsländernas budgetar. Arbetet har sedan tidigare breddats för att uppnå Agenda 2030-målen och klimatneutralitet till 2050, men i år kommer fokus förskjutas till att hantera effekterna av pandemin. Regeringen anser att årets fokus på pandemin ska vara tillfällig.

Läs den kommenterade dagordningen 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.