söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

EU:s ordförandeländer kritiseras för att ta emot sponsring

Publicerad: 10 mars 2021, 10:53

Coca-cola, BMW och Microsoft har på senare år haft sponsringsavtal med EU-ordförandeländer enligt EU Observatory som nu vill få ett slut på avtalen. Foto: Wikimedia commons

Det portugisiska EU-ordförandeskapet utmanas nu med ett upprop kopplat till en namnlista att sätta stopp för systemet där stora bolag får inflytande i EU:s politik genom sponsringsavtal med ordförandeländer.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Coca-Cola, BMW, Microsoft, Porsche, OMV och Navigator är några av de bolag från vilka ordförandeländer i EU under de senaste åren har tagit emot sponsring, enligt organisationen EU Observatory. Med en namnlista vill organisationen nu stoppa möjligheten för ordförandeländer att ta emot sponsring som skulle kunna användas av bolag för att trycka på ordförandeländer att driva EU-politiken i en riktning som gynnar bolagen själva.

EU Observatory pekar på att företagslogotyper har lagts upp på officiella sajter för ordförandeländer och att ministrar och tjänstemän utsatts för marknadsföring från bolagen och konstaterar att ”risken för bolagsinflytande och intressekonflikter är enorm”. Ett aktuellt exempel är att regeringen i Portugal, som för närvarande är EU-ordförande, har undertecknat ett sponsoravtal med PepsiCo:s leverantör i Portugal och med bolaget The Navigator Company.  The Navigator Company tillverkar pappersprodukter och har enligt EU Observatory plantager i Portugal präglade av monokulturer och som har förknippats med skogsbränder och även med ifrågasatta markuppköp, så kallad land-grabbing, i Moçambique.

Genom uppropet kräver nu undertecknarna att Portugals premiärminister António Costa använder sitt EU-ordförandeskap för att få det här systemet att upphöra. Bakom uppropet står förutom EU Observatory organisationerna Foodwatch och Climáximo.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev