Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Flera kommuner nästan framme vid helt fossilfria transporter

Publicerad: 9 maj 2022, 09:21

En del kommuner är i stort sett redan framme vid en fossiloberoende fordonsflotta. Snart släpps rankningen Miljöbästa kommun.


Att som riksdagen kräver nå en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030 är inte omöjligt. En del kommuner är i stort sett redan där. Det visar Aktuell Hållbarhets kommunrankning Miljöbästa kommun vars resultat släpps i sin helhet senare i maj. I arbetet med rankningen har kommunerna under våren svarat på en enkät där frågor bland annat ställts om fossilbränslefria transporter. 

Ett exempel är Järfälla kommun som bedriver de flesta av sina transporter i egen regi, till exempel skolskjutsar för barn med särskilda behov, bussresor, livsmedelstransporter från kök till skolor och boenden, internpost och hämtning av farligt avfall. Kommunen jobbar aktivt med att fasa ut fossila bränslen och andelen förnybara bränslen ligger i dagsläget på 92 procent. Järfälla kommun ställer också drivmedelskrav i samtliga upphandlingar där transporter ingår.

Mörbylånga är en annan kommun som kommit långt. För samtliga skolskjutsar, färdtjänst och persontransporter i kommunen ställs i dag krav på att resorna ska ske med fossilfria bränslen och 97 procent av kommunförvaltningens fordonsflotta drivs med förnybara bränslen. Däremot har kommunen ännu inte implementerat fossilfria alternativ för varutransporter. Samverkan inom Kalmar län pågår för att skynda på den processen.

Resultat och vinnare i rankningen Miljöbästa kommun släpps den 19 maj. 

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.