Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Forskare: Så kan klyftan i synen på vägutbyggnad överbryggas

Publicerad: 5 juni 2020, 10:00

Hur kommer det sig att det byggs allt fler vägar när trafiken måste minska för att vi ska lyckas bromsa klimatförändringen? Det har forskare undersökt genom att intervjua trafikplanerare.


Konflikten mellan expansiva nationella trafikplaner och tuffa klimatmål kan inte överbryggas utan en tydligare politik, menar forskare bakom en ny forskningsrapport. 

Enligt Fredrik Pettersson-Löfstedt, forskare på Lunds tekniska högskola, uppfattar många tjänstepersoner som jobbar med nationell planering på Trafikverket att utbyggnaden av infrastrukturen bara på marginalen påverkar våra möjligheter att nå klimatmålet, eftersom det nya endast utgör en liten del av hela infrastrukturen och det inte är infrastrukturen i sig utan trafiken som står för de stora utsläppen. 

Hur ska man komma tillrätta med det här synsättet?

– Det är väldigt svårt, men en möjlighet är att politiker ger tydligare direktiv till Trafikverket. Här i Lund pågår en debatt om beslutet att bygga ut en del av E22 till sex filer genom Lund. Infrastrukturminister Tomas Eneroth har gått ut och sagt att det inte spelar någon roll om trafiken ökar lite här. Det var väldigt tydligt att han har marginalperspektivet, säger Fredrik Pettersson-Löfstedt till Aktuell Hållbarhet. 

Den nya forskningsrapporten kommer från projektet Stafetten. I rapporten har forskarna analyserat hur tjänstepersoner som arbetar med transportplanering själva formulerar sin syn på kopplingen mellan miljömål och transportplanering, för att bättre förstå varför klimatmålen inte får större genomslag. 

Forskarna, som finns vid Lunds universitet, Trivector och IVL Svenska Miljöinstitutet, har analyserat ett 50-tal intervjuer med planerare i olika organisationer på nationell, regional och lokal nivå.

Läs rapporten

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News