Miljöpolitik
G20-länder splittrade om utfasning av kol
Publicerad: 2 augusti 2021, 09:36
USA:s särskilda klimatsändebud John Kerry och Italiens minister för ekologisk omställning Roberto Cingolani vid G20-mötet i Neapel, Italien den 23 juli. Foto: Salvatore Laporta
Fortfarande kämpar en grupp länder för kolkraftens fortlevnad. Det nyligen avslutade G20-mötet lämnade en spricka som måste överbryggas om 1,5-gradersmålet ska nås.
Ämnen i artikeln:
MiljöpolitikFör en vecka sedan träffades G20-ländernas energiministrar i italienska Neapel och kom då överens om ett uttalande, där det bland annat sägs att effekterna av en uppvärmning på 1,5 grader är ”mycket mindre” än vid en uppvärmning på 2 grader. Det var också överens om att övergången till ren energi måste accelerera. Men när det gäller den viktiga frågan om utfasning av kolkraft kämpar Kina, Ryssland, Indien, Saudiarabien, Turkiet och några andra länder emot att sätta en deadline för när kolet ska fasas ut.
Indonesien har till och med kommit med en uppdaterad klimatplan som innebär att landet ska fortsätta att bränna kol efter år 2050. Enligt den uppdaterade planen ska det vara möjligt tack vare att koldioxidinfångning och lagring ska införas på en majoritet av kolkraftverken, men många bedömare tvivlar på att det kommer att förverkligas.
Även Japan har kommit med en uppdaterad klimatplan som innebär att 19 procent av energin kommer från kol år 2030. Kina får 60 procent av sitt elbehov från kolkraft och ger kolkraftsstöd till många andra länder.
Enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres bör höginkomstländer fasa ut kolet senast 2030 och låginkomstländer senast 2040. Men många G20-länder har ett stort beroende av kolindustri.
Nu blir det upp till nästa toppmöte att lösa kolfrågan. Det mötet äger rum i Rom den 30 oktober, alltså veckor innan höstens viktiga klimatmöte sparkar igång i Glasgow, Storbritannien.