måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

G7-länderna preciserar åtgärder inför FN-möten om klimat och biologisk mångfald

Publicerad: 14 juni 2021, 08:49

Demonstranter har klätt ut sig till G7-ländernas ledare i brittiska Cornwall i helgen. Foto: Jon Super / TT-bild

Under ledning av den brittiske premiärministern Boris Johnson har G7-länderna i helgen enats om viktiga åtaganden inför höstens FN-möten om klimatet och den biologiska mångfalden.

Ämnen i artikeln:

NettonollutsläppMiljöpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Efter årsskiftet ska G7-länderna inte ge några statsstöd till ny kolkraft utan CCS-teknik och inte heller direktfinansiera några kolkraftverk. Det är en av de överenskommelser som träffades mellan världens sju största så kallade avancerade ekonomier under helgens G7-möte i Cornwall, England. Därmed måste Japan, trolien världens näst största kolkraftsfinansiär efter Kina, sluta med sina kolkraftssubventioner.

Efter en allmän kritik mot att länder lovar nettonollutsläpp till 2050 utan att berätta vilka åtgärder de ska göra i närtid för att nå målet, åtar sig nu G7-länderna att göra sitt yttersta för att publicera konkreta färdplaner mot målet innan höstens klimatkonferens Cop 26. Nyhetstjänsten Edie skriver att eftersom mer än två tredjedelar av global BNP nu omfattas av nettonollmål eller utlovade sådana, kan det underlätta klimatförhandlingarnas diskussioner om nya marknader att få den här inblicken i regeringarnas vägval. 

G7-länderna enades också om en naturpakt, bland annat skrev de under på att minst 30 procent av jordens landmassa och 30 procent av världens havsareal ska skyddas till 2030. Enligt kommunikén är det viktigt att lösa klimatfrågan och naturfrågan tillsammans. I kommunikén slår länderna fast att det är viktigt att satsa på naturbaserade lösningar, men att det inte ersätter behovet av en snabb övergång till en koldioxidsnål ekonomi som minskar utsläppen.

När det gäller transporter var det mer vaga formuleringar som att en övergång till elektrisk mobilitet till 2040 uppmuntras och att åtgärder ska utvecklas inom flyget och sjöfarten.

Läs kommunikén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev