Miljöpolitik
Göteborgsfirande kulminerar med klimatdebatt
Publicerad: 31 augusti 2023, 08:47
Statsminister Ulf Kristersson på Frihamnsdagarna förra året.
Foto: Tommy Winterskiold Vestlie
Frihamnsdagarna kan enklast beskrivas som Göteborgs motsvarighet till Almedalen – samtal, debatt och tal om våra viktiga politiska frågor. I år rundas det hela av med en klimat- och energidebatt med riksdagspartierna.
Bland politik- och demokrati-evenemang är Frihamnsdagarna än så länge en nykomling, som arrangerats sedan 2021. I år är dagarna en del av avslutningen av Göteborgs 400-årsjubileum och har temat ”framtid”. Ett starkt fokus finns på just hållbarhetsfrågor, med flera punkter inom såväl miljö, klimat som social hållbarhet.
”Vi ser att behovet av fria samtal är stort. Inte minst i tider av demokratisk turbulens och missinformation. Att så många organisationer vill mötas runt framtidsfrågor på Frihamnsdagarna 2023 är viktigt. Vi hoppas att det ska bli en folkfest, där många röster blir hörda”, säger Ali Tabrizi, projektledare för Frihamnsdagarna och en av grundarna i en kommentar.
På lördagen avrundas det hela med en stor nationell klimat- och energidebatt där bland annat MP-språkröret Per Bolund, KD:s gruppledare Camilla Brodin, Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner och Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Kajsa Fredholm medverkar.
Under lördagen arrangeras även ett panelsamtal om Göteborgs arbete med cirkulär omställning.
– Jag hoppas att vi kan locka personer från många olika håll – invånare, representanter från företag, akademi och olika verksamheter – så att vi får en mix av aktörer som kan tycka till och visa på vilja och mod, säger Nina Wolf, strategiansvarig för cirkulär ekonomi i Göteborgs Stad.
Fem punkter ur årets program
Heldag om hållbar sjöfart
Göteborg har Sveriges och Skandinaviens viktigaste hamn, så att frågor om hållbar sjöfart finns på agendan är på sin plats. Nederländerna (som i Rotterdam har en annan av Europas storhamnar) arrangerar torsdagens samtal via sin svenska ambassad. Frågor som lyfts är bland annat Göteborgs hamns gröna korridor (förtur för miljövänliga landtransporter), lönsamhet för miljövänligare sjöfart och hamnarnas omställning.
När: Hela dagen, torsdag 31 augusti.
Hur ökar vi hållbart resande?
Göteborg har av EU valts ut som en av 100 europeiska städer som ska agera spjutspets i omställningen av resandet. Hur går det då? Det diskuteras här.
När: Torsdag 31 augusti, 12:00.
Affärer som skapar samhällsnytta
”Hur affärer mellan företag skapar samhällsnytta” är ämnet för det här samtalet, där företag som lyckats skapa sociala och miljömässiga vinster genom sin verksamhet berättar hur de gjorde.
När: Fredag 1 september, 12:00.
En cirkulär stad
Ett samtal som handlar om framtidens handel, köpmönster och hållbarhet. Hur ska Göteborg genom smarta distributions- och produktionskedjor lyckas med sin cirkulära omställning och dessutom bli mer jämlikt?
När: Lördag 2 september, 12:00.
Klimat- och energidebatt
Ett knappt år efter riksdagsvalet samlas företrädare för Sveriges riksdagspartier (utom SD, som tackat nej) i Göteborg för klimatdebatt. Samtalet leds av Maria Stenström som till vardags arbetar på 2030-sekretariatet där hon är ansvarig för mobilitet och beteendefrågor.
När: Lördag 2 september, 15:00.