torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Helikopterskidåkning skapar nya intressekonflikter i norr

Publicerad: 22 mars 2023, 13:09

Att ta sig upp på bergstoppar med hjälp av helikopter har blivit ett allt vanligare fenomen.

Foto: Tore Meek

Nu vill länsstyrelsen i Norrbottens län att regeringen ser över hur helikopterskidåkning kan regleras – en verksamhet där skidåkare tas upp på bergstoppar med hjälp av helikopter.

Ämnen i artikeln:

NaturvårdMiljöpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Helikopterskidåkning, eller "heliskiing", har blivit ett allt vanligare fenomen runtom i världen de senaste åren, så även här i Sverige. Men i takt med det ökande intresset har nya intressekonflikter uppstått.

Länsstyrelsen i Norrbotten varnar nu för att både rennäringen och besöksnäringen i delar av Kirunafjällen upplever att de många helikopterlyften för med sig störningar och påfrestningar, inte minst på den känsliga naturen i området.

“Länsstyrelsen följer utvecklingen men har inga möjligheter att agera eftersom det saknas lagstiftning för den här typen av verksamhet”, säger landshövding Lotta Finstorp i en kommentar.

Helikoptertrafiken är i dag i praktiken oreglerad i Sverige, och från länsstyrelsens sida önskar man nu därför att regeringen tar tag i frågan så att verksamheten med helikopterskidåkning ska kunna regleras framöver.

“Det är vår uppgift att informera regeringen om vad som händer i länet och om åtgärder behöver vidtas. Därför uppmärksammar vi nu regeringen på problemet”, säger Lotta Finstorp.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev