lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Isabella Lövin: Därför lämnar jag politiken

Publicerad: 26 augusti 2020, 09:19

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Foto: Regeringen

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) meddelar att hon lämnar politiken så fort en efterträdare är klar.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Sveriges miljö- och klimatminister, vice statsminister och Miljöpartiets ena språkrör, Isabella Lövin, meddelar att hon lämnar politiken. Enligt Dagens Nyheter har hon meddelat Miljöpartiets valberedning att den får leta efter en efterträdare. 

”Nästa ordinarie kongress är inte förrän i september nästa år och det bedömer jag är för tätt inpå valet. Därför har jag nu meddelat valberedningen att jag vill stiga av och att en ordnad process för att hitta ett nytt kvinnligt språkrör kan ta vid under hösten och vintern. Jag avser att sitta kvar och arbeta med full kraft tills ett nytt kvinnligt språkrör finns på plats. Därefter kommer jag att lämna politiken”, säger Isabella Lövin till Dagens Nyheter.

Ett nytt kvinnligt språkrör för Miljöpartiet kan enligt Isabella Lövin vara på plats tidigast i januari och att det i samband det hon tänker sig att hon också lämnar sin roll minister i regeringen. Frågor om hur processen kring ministerposten ska se ut hänvisar hon till riksvalberedningen. 

Beslutet handlar enligt Isabella Lövin bland annat om att hennes möjliga mandat som språkrör för Miljöpartiet löper ut under den kommande mandatperioden och att hon därför behövde ta ett långsiktigt beslut om vad hon ska göra under de kommande fem åren. 

”Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu om jag vill fortsätta att arbeta på toppnivå i politiken eller om jag vill göra någonting annat. Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken och göra någonting annat”, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs intervjun i Dagens Nyheter 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev