tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Isabella Lövin om nya boken: Långsiktig politik och analys får inte något nyhetsutrymme

Publicerad: 22 april 2022, 11:12

Isabella Lövin, tidigare miljö- och klimatminister, vice statsminister och språkrör för Miljöpartiet samt dessförinnan europaparlamentariker, kommer ut med en ny bok. Så här säger hon till Aktuell Hållbarhet om varför hon skrev boken.

Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det har nu gått drygt ett år sedan Isabella Lövin i februari 2021 lämnade sina politiska poster efter ett drygt decennium på den högsta politiska nivån. I dag lanseras boken Oceankänslan, där hon skildrar politiken och de utmaningar vi står inför. Boken ges ut den 29 april på bokförlaget Natur & Kultur.

Varför skrev du boken?
– Hur många timmar jag än gett intervjuer under mina tolv år i politiken, så upplever jag att jag nästan aldrig hittat ett utrymme för längre resonemang. Korta one-liners, snabba reaktioner på aktuella problem är det som fyller våra dagliga nyheter. Långsiktig politik, analys och förebyggande åtgärder får inte något nyhetsutrymme, vilket jag tror undergräver tilltron till demokratin och gör att många politiker fattar kortsiktiga beslut, som låter bra, men som inte är hållbara. Jag har längtat efter att skriva, uttrycka mig ostört utan att passa in i en särskild medial form, och jag tror att det passar mig. Min politiska karriär började med en bok, nu är det som om cirkeln sluts.

Vad betyder ”Oceankänslan”?
– Det är den där svindlande samhörigheten med naturen som man kan uppleva under en stjärnhimmel, inför havet eller när man möter ett djurs blick och man får den där kontakten. Vi lever i en tid då vi har mer kunskap om hur världen fungerar och naturen är uppbyggd än vad mänskligheten någonsin haft, ändå förstör vi den, med öppna ögon. Det saknas något i våra värderingssystem, en pusselbit som inte går att väga och mäta, eller sätta ekonomiskt pris på. Denna pusselbit kan vi människor erfara som en glädje, vördnad, en känsla av samhörighet som vi kan kalla Oceankänslan, och om vi lyssnar till den inser vi att det inte är ett rationellt beteende att förstöra vår planet. 

Vad vill du uppnå genom att skriva boken?
– Två saker: dels att peka på att vi har makten att förändra samhället, bara den politiska viljan finns. Min erfarenhet från politiken visar att det går, om man bara vill och orkar ägna sig åt politiskt hantverk. Det andra är att peka på det som vi just nu saknar i berättelsen om oss själva som människor. Vi kan inte fortsätta leva som om de fanns landsgränser i hav och luft, vi har bara en planet. Vi kan fortsätta känna oss som svenskar eller européer, men vi är också medborgare på en enda planet. Detta perspektiv måste in i berättelsen om vart vi är på väg.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev