onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Isabella Lövin vill väcka hopp om politikens kraft – ”Apatin är så jäkla farlig”

Publicerad: 11 juli 2022, 12:04

Enligt Isabella Lövin lämnade politiken i februari 2021. I dag är hon ordförande för Stockholm Environment Institute och medordförande för Friends of the Ocean Action. Enligt henne håller inte argumenten för att sänka miljöarbetet till EU:s standard.

Foto: Amanda Lindgren

Medan klimatlagen, industriklivet och EU:s vässade utsläppshandel fått omställningen att ta fart på allvar riskerar partiet bakom förslagen att ramla ur riksdagen.
– Politiska journalister är extremt ointresserade av klimatfrågan, säger Isabella Lövin.

Ämnen i artikeln:

Isabella LövinMiljöpartietMiljöpolitikKlimatpolitikHav

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Efter fem år som klimat- och miljöminister, språkrör för Miljöpartiet samt vice statsminister, och dessförinnan två år som enbart biståndsminister, har Isabella Lövin tröttnat på det politiska ”tjattret”. Hon har nu en mer undanskymd roll som ordförande för Stockholm Environment Institute, ett välrenommerat internationellt forsknings- och policyinstitut med sju filialer på fyra kontinenter. När vi möts ska hon snart medverka vid FN:s havsmöte i Portugal, som ägde rum i månadsskiftet juni-juli. Tiden i politiken har hon sammanfattat i den nyutkomna boken ”Oceankänslan – om behovet av en ny berättelse”. 

Trots att miljö- och klimatfrågorna står högt på många svenskars lista över vad de oroar sig mest för, och Miljöpartiet brukar toppa rankningar i dessa frågor, tappar Miljöpartiet. En viktig förklaring till det tror Isabella Lövin är argumentet om att det inte spelar någon roll för klimatutsläppen vad ”lilla Sverige” gör, och att Sverige därför inte bör gå före i omställningen. 

I själva verket har Sverige som litet land faktiskt lyckats bana väg för en vässad miljö- och klimatpolitik i EU och globalt, genom att gå före med skarpare lagstiftning och initiativ, menar Isabella Lövin. Det mest uppenbara exemplet är att EU förra året beslutade om en klimatlag för hela unionen efter svensk modell. Ett annat exempel är den så kallade ”Swedish proposal”, ett förslag om reformerad utsläppshandel som fått till följd att priset på utsläppsrätter stigit kraftigt, polska kolkraftverk stängs i förtid och investeringar i sol- och vindkraft tagit ordentlig fart. Som miljö- och klimatminister förhandlade Isabella Lövin om förslaget i EU:s ministerråd.

”Skärpningen tar bort 2,5 miljarder ton koldioxid – det är 50 eller 60 gånger Sveriges utsläpp!”

– Skärpningen tar bort 2,5 miljarder ton koldioxid – det är 50 eller 60 gånger Sveriges utsläpp! Och så får vi höra att vi bara håller på med symbolpolitik!

Den svenska klimatlagen föregicks av en lång och komplicerad process med många inblandade. Isabella Lövin tar inte åt sig äran för lagen, men hon minns med stolthet ögonblicket då hon skrev under den, omgiven av sina kvinnliga medarbetare på en pressbild som spreds över världen från Sveriges uttalat feministiska regering.

Med sin bok vill Isabella Lövin få väljarna att förstå att omställningen inte är någon utopi, utan något som är fullt möjligt med rätt politiska beslut. 

– Den här apatin är så jäkla farlig, att man ger upp om politiken och instrumenten, säger Isabella Lövin, och röstläget höjs ett snäpp:

– Det är inte så att världen kommer gå under vad vi än gör. Nej! Problemet är de som sitter passiva, det är de som gör att världen riskerar gå under.

För ett år sedan lade EU-kommissionen fram sitt omfattande lagpaket för att minska utsläppen med 55 procent till 2030 jämfört med 1990. Det så kallade ”Fit for 55”-paketet håller nu på att behandlas i EU:s lagstiftande församlingar. Enligt vissa debattörer borde Sverige nu sluta med att gå före med styrmedel som reduktionsplikten, då förslag som kan drabba medborgare ekonomiskt skulle kunna äventyra acceptansen för den nödvändiga EU-lagstiftningen. Isabella Lövin håller inte med om analysen.

– Den sociala rättvisefrågan är oerhört viktig. Men jag vänder mig mot att man alltid tar upp rättvisa för så kallat ”vanligt folk” i relation till miljölagstiftning, men sällan i andra frågor. Det finns politik på alla områden, inte minst inkomstskatter, som kan göras mer eller mindre orättvisa – men så fort man ska upp med miljöreformer, då är det orättvist.

”Jag vänder mig mot att man alltid tar upp rättvisa för så kallat ”vanligt folk” i relation till miljölagstiftning, men sällan i andra frågor.”

Hon säger att vi går igenom omvälvande strukturella samhällsomvandlingar hela tiden, från urbanisering och globalisering till digitalisering och coronakris. Klimatet kan inte vänta och eventuella orättvisor kan justeras efter hand. De gula västarna i Frankrike menar hon mycket väl kan vara påhejade av utländska fossilintressen. Sådant har hänt förr.

I sin bok reflekterar hon över argumentet att det är betydelselöst vad Sverige gör eftersom vi bara står för några procent av utsläppen: 

”Men sanningen är att det finns 193 länder på jorden /…/ Om världens alla länder som släpper ut mindre än 2 procent av totalen lades samman till ett enda land, skulle det landet vara världens största utsläppare, större än Kina och Indien tillsammans.”

Allt prat om att vänta in tekniska lösningar är också helt missvisande, enligt Isabella Lövin, för det är inte så samhället fungerar. Genom historien har politiska beslut både drivit på och fördröjt framväxten av ny teknologi.

– Vi kan verkligen göra lösningar som gör att vi kan leva bra liv och ha ett gott liv för våra barn och barnbarn. Vi kan det, vi måste bara tro att vi kan det, säger Isabella Lövin.

I politiken har hon upplevt att även hennes viktigaste utspel helt ignorerats av de politiska kommentatorerna. Även det kan vara en delförklaring till Miljöpartiets svaga stöd, tror hon.

– Jag tror att i de politiska kommentatorernas värld är inte klimatfrågan på riktigt. Bensinpriset är på riktigt men inte klimatfrågan. Man sorterar in det som en vetenskapsfråga, det känns inte som en intressant politisk linje. Antagligen för att inga andra partier pratar om det, då finns det ingen konflikt.

”Jag tror att i de politiska kommentatorernas värld är inte klimatfrågan på riktigt.”

På grund av den svaga bevakningen tror hon att mycket har gått allmänheten förbi. Som att den svåraste striden när januariavtalet kom till stod mellan Miljöpartiet och Centerpartiet. Överenskommelserna kring skogsskyddet och strandskyddet verkar nu rinna ut i sanden. Men enligt Isabella Lövin fanns det inget annat sätt att påverka än att förhandla med Centerpartiet, och hon är ändå nöjd med vad hennes parti fått igenom.

– Det har aldrig skyddats så mycket skog som sedan Miljöpartiet suttit i regeringen. Anslagen till natur och miljö har aldrig ökat så mycket tidigare. Men nu släpps det bara loss, säger Isabella Lövin och syftar bland annat på det föreslagna drivmedelsbidraget till alla bilägare, där den tidigare budgetdisciplinen dessutom brutits.

Med Miljöpartiet i regeringen har Socialdemokraterna fått en grön industrirevolution i norr, långt efter att Göran Persson talade om ett grönt folkhem. Att sossarna ändå infört riktade subventioner till bilar och fossila bränslen sedan Miljöpartiet hoppat av har hon flera förklaringar till.

– Det sitter i de gamla partiernas DNA att människor inte på något sätt ska störas i sin tillgång till bil, för det väcker människors vrede och det vill man inte. Det finns också väldigt starka krafter som driver på det här, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att de gamla partierna är rädda för förändring och har svårt att förklara för sina väljare vad förbättringen blir.

 

Från journalist till minister

Namn: Isabella Lövin

Aktuell: Engagerad i FN:s havskonferens, skrivit bok om tiden i Miljöpartiet och regeringen.

Ålder: 59

Bor: Värmdö utanför Stockholm

Utbildning: Studier i statsvetenskap, sociologi och italienska. Dramatiska institutets radioproducentutbildning.

Karriär: Arbetade länge som journalist. Fick 2007 Stora journalistpriset och Guldspaden för boken Tyst hav om politiken bakom utfiskningen. Därefter EU-parlamentariker för Miljöpartiet 2009-2014 där hon deltog i att reformera EU:s fiskepolitik. Från hösten 2014 svensk biståndsminister, från 2016 även klimatminister samt språkrör för Miljöpartiet. Från 2018 byttes ministerposten till miljö- och klimatminister. Under tiden 2016-2021 var hon även vice statsminister. Lämnade politiken i februari 2021. Ordförande i Stockholm Environment Institute, medordförande i Friends of the Ocean Action.

 

Isabella Lövins verkliga miljöengagemang började med utfiskningen och tillsammans med önationen Fiji är hon mamma till FN:s havskonferens i New York 2017, där världen samlades för att försöka rädda haven undan plastförorening, klimatförändringar och exploatering av områden utanför nationsgränserna. Två år försenat ska mötet nu följas upp i Lissabon, Portugal med början den 27 juni. Isabella Lövin ska leda en dialog om marina ekosystem – en av åtta dialoger om de globala hållbarhetsmålen från ett havsperspektiv. 

– Hittills har vi samlat mycket frivilliga åtgärder, nu behöver vi mer skarpa och tvingande åtgärder. Och egentligen skulle halva världens hav vara mänsklighetens arvedel och skyddat.

Vid sidan av svåra frågor som oljeutvinning i Arktis, gruvdrift i djuphaven och överfiske finns det enligt Isabella Lövin frågor som inte är så kontroversiella.

– Det finns större konsensus kring att rädda valar. Och det är väl inte direkt någon som har stora geopolitiska intressen av att släppa ut plastskräp i haven. Men sedan är det viktigt att de som inte har intressen i Arktis eller i gruvdrift på havsbottnen är aktiva i förhandlingarna, annars blir det bara de med intressen som driver frågorna.

Enligt Isabella Lövin går havsmiljöarbetet alldeles för långsamt.

– Vi klarar inte klimatet utan havet. Havet är en klimatregulator och en del i det stora planetära systemet som kan hjälpa oss.

”Vi klarar inte klimatet utan havet. Havet är en klimatregulator och en del i det stora planetära systemet som kan hjälpa oss.”

Efter alla år av inblick i miljöpolitikens innersta rum, hur tror du att det kommer att gå? Kommer vi klara att vända klimatkrisen och utdöendekrisen i tid?

– Jag tänker att vi kan klara det fortfarande, med något så när kontrollerbara eller överskådliga konsekvenser. Om vi bara tror på att vi kan göra det. 

 

Isabella Lövin om:

Ministerjobbet:

– Man kan känna sig otillräcklig, men jag har gjort mitt allra allra bästa.

Inrikespolitiken:

– Det är ett omänskligt tempo. Har du varit osynlig i sociala medier under en dag är du ingenting. Vem premierar de långsiktiga politiska processerna?

S-regeringens bensinsubventioner utan budgetdisciplin:

– Väldigt uppgiven, för att inte säga förbannad.

Isabella Lövin

Foto: Amanda Lindgren

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev