tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Johanna Sandahl slutar som ordförande för Naturskyddsföreningen

Publicerad: 12 december 2022, 13:07

Johanna Sandahl har varit Naturskyddsföreningens ordförande sedan 2014.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl kommer till sommaren att kliva av uppdraget, meddelar Naturskyddsföreningen.

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Johanna Sandahl valdes till Naturskyddsföreningens ordförande 2014, men nu väljer hon att avsluta det uppdraget.

”Det har varit en otroligt intressant, lärorik och händelserik tid. Efter nio år som ordförande har jag nått gränsen för vad våra stadgar rekommenderar som antal år på den här posten. Jag lämnar med varm hand över det här fina förtroendeuppdraget att leda en framgångsrik och växande organisation. Det är viktiga år som ligger framför oss, med kort om tid att lösa klimatkrisen och naturkrisen”, säger Johanna Sandahl, som numera alltså är avgående ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressutskick.

Naturskyddsföreningen håller riksstämma i Västerås 17–18 juni nästa år och då ska en ny ordförande väljas. Tills dess leder Johanna Sandahl fortsatt arbetet. Fram till 31 januari tar föreningens valberedning emot nomineringar till ordförandeposten och andra viktiga poster.

”Jag är stolt över att Naturskyddsföreningen tydligt har bidragit till att sätta klimat, natur och miljö på agendan. Det har skett ett stort skifte i medvetandet om att klimatkrisen är en av våra största utmaningar, och näringslivet har verkligen vaknat till. För tio år sedan var det inte tal om att Sverige skulle ha en klimatlag med ambitiösa klimatmål. Naturkrisen har också gått från närmast en ickefråga till att det nu diskuteras konkret vad som ska göras för att stoppa artutrotningen”, säger Johanna Sandahl.

Johanna Sandahl är utbildad agronom och blev den första kvinnan som valdes till ordförande för Naturskyddsföreningen. Hon var innan dess vice ordförande. Sedan 2019 är Johanna Sandahl också ordförande för European Environmental Bureau (EEB), Europas största nätverk för miljöorganisationer med 180 medlemsorganisationer i fler än 35 länder.

Johanna Sandahl ingår också bland annat i Naturvårdsverkets och Strålsäkerhetsmyndighetens insynsråd, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Internationella miljöinstitutets styrelse och Right Livelihood Advisory Council.  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev