Miljöpolitik
Klimatalliansen: Det skiljer oss från ett vanligt parti
Publicerad: 29 juli 2022, 05:00
William Grönlund, talesperson för Klimatalliansen, förklarar varför han inte anser att de är att betrakta som ett parti.
Klimatalliansen säger sig inte vara ett parti, men ställer ändå upp i riksdagsvalet. Aktuell Hållbarhet frågade William Grönlund vad det egentligen betyder.
I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet skriver William Grönlund, talesperson för Klimatalliansen, att de inte är ett parti. Ändå är de registrerade i riksdagsvalet och han står själv på riksdagslistan.
– För att kunna ställa upp i ett svenskt riksdagsval måste du registrera en partibeteckning, det gjorde vi i februari. Men tittar man på vad många människor associerar till ett parti så är vi inte det, säger William Grönlund till Aktuell Hållbarhet.
Det som skiljer Klimatalliansen från ett ”traditionellt” parti är enligt William Grönlund för det första att partiet inte är ideologiskt burna utan endast burna av att vi befinner oss i en klimatkatastrof.
Det andra är att vanliga partier har en önskan om att finnas kvar under lång tid, medan Klimatalliansen bara vill göra en kort insats för att vända klimatkrisen.
– Om vi kommer in i riksdagen sitter vi inte där för att bli omvalda utan för att driva omställningen så snabbt det bara går. Att som traditionell politiker sitta i förhandlingar med en motpart som inte bryr sig om att bli omvald är en ganska obehaglig förhandlingsposition kan jag tänka mig, säger William Grönlund och fortsätter:
– Det betyder att vi inte bygger upp ett jättestort partiprogram på alla områden.
Kommer ni från olika partier?
– Ja, det finns alla möjliga partitillhörigheter inom medlemskåren. Vi kollar inte vilka partier medlemmarna eventuellt är med i. Så länge man har insett det stora allvaret spelar det ingen roll om man kommer från SD, V, M eller något annat.
Förutom i Stockholms stad har Klimatalliansen enbart en riksdagslista, på listan finns 48 namn. Listan toppas av Gudrun Schyman, före detta partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, följt av den tidigare ärkebiskopen KG Hammar och på tredje plats William Grönlund, lärare, aktiv i Folkhögskolornas klimatnätverk.
På listan finns personer som förenas av klimatengagemanget, flera arbetar på olika sätt med klimat och hållbarhet och flera är klimataktivister.
Ponera att ni kommer in i riksdagen. Vad kommer ni då göra i de andra frågorna?
– Det är under diskussion, men det finns alla möjliga varianter. Dels kan vi använda de andra frågorna som ett förhandlingsunderlag, eftersom vi anser att klimatfrågorna står över alla andra frågor. Sen finns också möjligheten att våra riksdagsledamöter i andra frågor skulle kunna rösta efter eget huvud.
Enligt William Grönlund finns det många partier både i och utanför Sverige som har en offensiv klimatpolitik.
– Men vi skiljer oss genom det grundläggande påståendet att vi måste göra det tillsammans, för inget parti är tillräckligt stort. Vi måste hitta en form där vi gemensamt jobbar fram snabba och mycket omfattande beslut, eftersom vi befinner oss i ett katastrofläge.
Kommer ni lyckas komma in i riksdagen?
– För oss är det viktiga inte att sitta i riksdagen. Vi vill få det att hända. Men vi är redo att komma in i riksdagen och föra en politik för klimatets bästa.
Hur ser ni på anklagelsen att ni fragmenterar de väljare som vill ha en offensiv klimatpolitik?
– Den analysen gör flera och är jättearga på Klimatalliansen, men jag tror att vår förmåga att tala klarspråk kommer att lyfta frågan och de partier som har en offensiv klimatpolitik kommer att gynnas av det. Sverigedemokraterna har flyttat hela samhällsdebatten, vi vill göra samma sak med klimatfrågan.
Vad är det viktigaste som skiljer er från Miljöpartiet, enligt dig?
– Bland annat vill vi parkera allt inrikesflyg som kan ersättas med annan trafik som tar mindre än fyra timmar. Alltså i praktiken Stockholm–Göteborg –Malmö. Styrelsen har också förtydligat - vilket inte står i programmet - att vi vill slopa det kommunala vetot mot vindkraft och låta mycket av vindkraftens ekonomiska förtjänster stanna lokalt. Sedan är två stora skillnader att vi inte är ideologiska och att vi fokuserar uteslutande på att få ned utsläppen av koldioxid.
Enligt William Grönlund är en av partiets största utmaningar att få ut valsedlarna till röstlokalerna.
– Det är sex tusen vallokaler i hela Sverige. Det är ungefär tio procent av kommunerna som hjälper till, i övriga måste vi fixa allting själva, vii gör det så fort vi kan. Men sen finns ju alltid möjligheten att ta en tom gul valsedel, det finns i alla vallokaler, då kan du rösta på vilket parti som helst, det är bara att skriva Klimatalliansen på valsedeln.
Läs debattartikeln i Aktuell Hållbarhet
Läs Klimatalliansens valplattform
Läs Klimatalliansens riksdagslista